Eeuwenoud dierenvel wordt eenmalig uit zuurvrije doos gehaald en getoond aan publiek

Het originele perkament van de Sint-Sebastiaansgilde Retie, een dierenvel van 40 bij 25 centimeter, dateert uit 1422. © RR

RETIE -

De oudste vereniging van Retie bestaat zeshonderd jaar en viert dat met een bijzondere tentoonstelling. Het pronkstuk van de expo is een origineel dierenvel uit 1422 dat eenmalig getoond wordt aan het publiek.

Eddy Meulemans

Zeshonderd jaar. Zo lang al bestaat de Sint-Sebastiaansgilde Retie. Geen enkele vereniging doet beter. Om je een idee te geven: voetbalclub KBSK Retie viert volgend jaar zijn 85-jarig bestaan. De club is al trots dat ze zichzelf een ‘koninklijke’ voetbalvereniging mag noemen omdat ze al minstens vijftig jaar is.

Om hun zeshonderdste verjaardag te vieren organiseren de Retiese gildebroeders en -zusters zaterdag en zondag een speciale jubileumtentoonstelling in gc Den Dries, met tal van oude en nieuwe foto’s, vlaggen, beelden, bogen, blazoenen en andere historische voorwerpen. Dé blikvanger van de expo is het originele perkament uit 1422 waarin de toenmalige Heer van Retie de nieuwe Sint-Sebastiaansgilde van Retie erkent. “Het gaat om een zeshonderd jaar oud dierenvel van 40 bij 25 centimeter dat ik bij mij thuis heb opgeborgen in een zuurvrije kartonnen doos, maar dat nu eenmalig in het openbaar getoond wordt”, zegt voorman Jan Smeyers (67).

Sport en ontspanning

De Sint-Sebastiaansgilde werd opgericht in het jaar 1422 door Retiese boeren om zich te verdedigen tegen rondtrekkende roversbenden. Vandaag, zes eeuwen later, doen de huidige leden nog altijd hetzelfde als vroeger: schieten met pijl en boog. Alleen zijn de trainingen nu niet langer bedoeld om mogelijke inbrekers te bekampen, maar wel puur als sport en ontspanning. “Wij hebben momenteel 33 actieve leden. Het oudste lid is 77 jaar en het jongste 36 jaar“, zegt Jan.

De tentoonstelling ‘600 jaar Sint-Sebastiaansgilde Retie’ vindt plaats in gc Den Dries in Retie op zaterdag 8 en zondag 9 oktober van 10u tot 18u. Toegang: gratis.

De Retiese gilde telt vandaag 33 actieve leden. De oudste is 77 jaar en de jongste 36 jaar. © Jef Matthee

Het originele perkament, een dierenvel van 40 bij 25 centimeter, dateert uit 1422. © Jef Matthee

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten