Zulte drie keer Dorp van de Ronde: “Een nieuw hoogtepunt in onze wielertraditie”

Nicolas Denys van Flanders Classics, burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte), schepen Francky De Coster (Open Zulte), Wim Van Herreweghe van Flanders Classics, sportfunctionaris Tinneke Gheysels en schepen Tony Boeckaert (Open Zulte) aan het standbeeld van wielerlegende Frans De Mulder.© Ruben De Keyzer

Zulte -

Het wordt koppen lopen in Zulte, want de gemeente wordt driemaam Dorp van de Ronde. Bij de start uit Brugge in 2023, 2025 en 2027 wordt deze gemeente onmisbaar op het parcours van ’s werelds beste renners.

Ruben De Keyzer

Het is sinds 2016 geleden dat de Ronde Zulte - of beter gezegd, deelgemeente Olsene - gedeeltelijk heeft aangedaan. “En de keer daarvoor is van de jaren tachtig of negentig geleden”, zegt burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). “De komende jaren zal de Ronde alternerend starten in Brugge en Antwerpen. Zulte zal dus ook alternerend Dorp van de Ronde zijn.”

De Ronde Van Vlaanderen is natuurlijk meer dan enkel een wielerevent. “Het is een echt volksfeest”, zegt sportschepen Francky De Coster (Open Zulte). “En na al die jaren corona mag er eens een feest zijn.”

“De afgelopen jaren verwelkomden we met de Baloise Ladies Tour al de wereldtop in het vrouwenwielrennen”, gaat De Coster verder. “De passage van de Ronde van Vlaanderen wordt een nieuw hoogtepunt in onze feest- en wielertraditie.”

Enthousiast

Nicolas Denys van Flanders Classics, zelf een Zultenaar, is opgetogen dat de Ronde door zijn thuisgemeente zal lopen. “Het enthousiasme van de burgemeester en schepen hebben ons hierin overtuigd”, zegt hij. “van de Ronde een wielerfeest maken, dat doen we niet alleen. De renners en fans hebben een sleutelrol. We kijken uit naar het enthousiasme en warme onthaal dat het peloton op zondag 2 april in Zulte te wachten staat.”

Meer details over het parcours worden later bekendgemaakt. “De route zal de drie deelgemeenten aandoen, en uiteraard proberen we hierbij de toeristische bezienswaardigheden mee te nemen”, zegt Wim Van Herreweghe van Flanders Classics.

Wat wel al geweten is, is dat de Zultse wielerlegende Frans De Mulder een extra eerbetoon zal krijgen op dit wielerevent. “De Mulder heeft in 1960 de Ronde van Spanje gewonnen op 22-jarige leeftijd. Net zo oud als Remco Evenepoel. Het is dus passend om hem samen met onze mooie gemeente nationaal in de kijker te zetten”, zei de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten