ASSISEN. Selahaddin Tankisi veroordeeld tot 25 jaar voor moord op kleermaker

 ©  BELGA

Antwerpen -

De Antwerpse assisenjury heeft Selahaddin Tankisi vrijdagmiddag veroordeeld tot een straf van 25 jaar. Hij had kleermaker Mehmet Özkaraman op 6 november 2019 met tientallen messteken doodgestoken in zijn zaak in de Brederodestraat. Er was 27 jaar gevorderd, maar de jury hield wel rekening met verzachtende omstandigheden.

Maaike Floor

Assisen Antwerpen

 

Beschuldigde: Selahaddin Tankisi (60)
Beschuldiging: moord
Slachtoffer: Mehmet Özkaraman (54)
Plaats: Brederodestraat, Antwerpen
Datum: 6 november 2019

LEES OOK. Advocaat-generaal vordert 27 jaar voor moord op kleermaker: “Streng signaal nodig”

De jury en de leden van het hof tilden zwaar aan de feiten en aan het leed dat Selahaddin Tankisi bij de familie van het slachtoffer heeft aangericht. “Dat leed is voor altijd.” In het arrest wees de jury er ook op dat de man in 2011 al veroordeeld werd voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid. “Selahaddin Tankisi kwam als 32-jarige naar België en deed geen oprechte pogingen om hier te integreren. In zijn hoofd is hij altijd in Turkije blijven wonen. Door zijn persoonlijkheid zijn er ook geen zinvolle behandelingsvoorstellen”, schreef de jury in het arrest.

De jury aanvaardde wel verzachtende omstandigheden. Ze hield rekening met het feit dat hij was opgegroeid met een gewelddadige vader, die de kinderen sloeg en zijn vrouw verkrachtte. “Die jeugd heeft zijn persoonlijkheidsontwikkeling beïnvloed en getekend.” Nuray kreeg ook een sneer in het arrest. “Ook al is Selahaddin Tankisi als enige verantwoordelijk voor de feiten, Nuray heeft in de aanloop naar de feiten misbruik gemaakt van de onkunde van Selahaddin op relationeel vlak. Ze heeft de indruk gewekt dat er bezwarend materiaal was dat mogelijk zijn eer zou krenken. De oorzaak van de confrontatie is daarin te zoeken.”

LEES OOK. Amoureuze kwestie leidde tot dodelijke steekpartij op kleermaker in Brederodestraat

Ook sneer voor Nuray

Nuray was de (ex)-vriendin van de kleermaker met wie hij op de zaak paste toen Mehmet Özkaraman in Turkije zat. Selahaddin Tankisi was verliefd op haar geworden en stond op een nacht plots naakt naast haar. Zij beweerde erna dat ze bezwarende opnames had van gesprekken, en ze had geld van hem geleend wat ze niet terugbetaalde. Daardoor ontstond er in het hoofd van Tankisi het idee dat hij door een bende werd afgeperst. De jury erkende dus dat die context had meegespeeld in het motief van de moord.

“U hebt een kans gekregen, maar die is niets waard als u niet begint om de verantwoordelijkheid voor Mehmets dood bij uzelf te leggen”, zei voorzitter Alexandra Van Kelst nog tegen Selahaddin Tankisi. Hij reageerde amper op de uitspraak, zijn advocaten - die donderdag nog verrast werden door een tirade van hun cliënt in zijn laatste woord - leken vooral opgelucht.

LEES OOK. Selahaddin Tankisi steekt tirade af in laatste woord: “Nuray is de enige schuldige voor Mehmets dood en niemand anders”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten