800 euro boete en een rijverbod voor man die met elektrische ‘fiets’ rondrijdt in Gent: “Eén groot misverstand”

De man kocht deze elektrische step met zadel op de website Amazon. © Amazon

GENT -

Het wordt vaker gezegd: je moet niet alles geloven wat op het internet staat. En dat weet een Gentenaar (33) sinds kort maar al te goed. De man kocht een elektrische ‘fiets’ op Amazon, maar de politie hield hem tegen omdat het volgens de regels van de wet een bromfiets is.

Laura Moens

“Het gaat hier om een groot misverstand”, sprak de advocate van de Gentenaar vrijdag in de politierechtbank. In de online webshop van Amazon werd het vervoermiddel omschreven als een ‘electric bike’.

De man informeerde bij de Stad Gent dan ook over de regelgeving voor een elektrische fiets. Daarvoor heb je geen verzekering en inschrijving nodig, zolang het voertuig niet sneller dan 25 kilometer per uur gaat. Dat had hij dus ook niet, toen hij met het ding in Gent rondreed.

Alleen bleek tijdens een controle van de politie dat de man geen elektrische fiets in huis had gehaald, maar een elektrische step met een zadel. Niet hetzelfde, zo blijkt. “Als je niet moet trappen en het heeft een zadel, kunnen we het al bijna een bromfiets noemen”, zei de procureur in de rechtbank. “Zoiets heeft wel degelijk officiële papieren nodig.”

De man kocht de step voor zijn vrouw. Ze heeft geen rijbewijs en brengt zo de kinderen naar school. De advocate van de Gentenaar vroeg om een milde straf. “Het gaat hier om een groot misverstand. Mijn client had het bij de Stad gecontroleerd. Dat getuigt van goede wil. Hij was gewoon onwetend.”

De rechter gaf de man een rijverbod van vijftien dagen en een geldboete van 800 euro, waarvan 200 euro met uitstel. De elektrische step met zadel werd verbeurdverklaard.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent