Oktoberfest in Gent, streetfood in een oud klooster of een bakfietsfestival: 10 tips voor dit weekend in Gent

GENT -

Het natte herfstweer heeft de zomer nu definitief uit Gent weggespoeld, maar dat betekent niet dat we nu allemaal thuis moeten zitten met een dekentje en een tas thee. Ook dit weekend valt er weer allerlei lekkers te ervaren in 9000. Dit zijn onze tien aanraders.

Bert Staes

1. Streetfood in een oud klooster

De fraaie pop-upbar Theresia doet dit weekend voorlopig voor de laatste keer de deuren open van het oude klooster in de Theresianenstraat. Wie het klooster nog nooit van binnen zag, kan een hapje street food gaan eten in een van de kamers, met of zonder reservatie. Een klooster zoals je het nog nooit zag!

 ©  Theresia

2. De Gentse ‘boekenbeurs’

De echte boekenbeurs is het natuurlijk niet, maar 9000Boeken heeft dit weekend wel een fraaie affiches voor de Gentse literatuurliefhebbers. Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts brengt auteurs zoals Serge Simonart, Fleur van Groningen en Sandra Bekkari naar Gent om voor te lezen en fans te ontmoeten. Het boekenfeest gaat door op verschillende locaties.

3. Drinken op Doktoberfest

Voor wie München wat te ver vindt, maar de über-Duitse sfeer van het Oktoberfest genegen is: stadsbrouwerij Dok Brewing Company zet zondag de lange tafels buiten voor haar eigen Doktoberfest. Denk grote pullen bier, braadworsten en lederhosen. En dat alles op de tonen van de gezapigste schlagermuziek. Inschrijven kan hier.

4. Nog één keer 123 Piano

Het zit er alweer op voor de piano’s van 123 Piano. Na een kleine maand worden de publieke piano’s dit weekend nog een laatste keer geopend, vooraleer ze maandag weer verdwijnen. Het slotakkoord wordt zondag vanaf 16 uur gegeven onder de stadshal met een verhalenwedstrijd, een karaoke en zelfs een jamsessie met de Missy Sippy All Stars. Hier de planning.

 ©  fvv

5. Funk en cabaret in één

Dat is nou wel een rare combinatie, toch? Funkmuziek en cabaret? Maar het werkt, althans dat beweren ze bij de Vieze Gasten. Het huis van vertrouwen uit de Brugse Poort opent dit weekend zijn najaar met een optreden van funk-hengst Alano Gruarin en Kommil Foo-zanger en cabaretier Mich Walschaerts. “Funky, redelijk onweerstaanbare shit.” Als dat maar goed afloopt.

6.‘Le peintre de Gand’ leren kennen

Albert wie? Een echte Gentenaar moet trots zijn op de grootste kunstenaars die zijn stad heeft voortgebracht. En Albert Baertsoen is er zeker zo eentje. ‘Le peintre de Gand’, zoals hij destijds genoemd werd, kreeg internationale faam had en bereikte het hoogste bereikte dat een Belgisch kunstenaar toen kon halen. Wat dan? Dat hoort u zaterdag bij zijn expo in het MSK vast.

7. Een bakfietsfestival met een biertje

Een nieuwe bakfiets testen en uitkiezen, dat kan al snel een dorstige klus worden. En daar hebben ze bij de fietswinkel Trans-Fair iets op gevonden: zaterdag houden ze voor hun opendeurdag een heus ‘bakfietsfestival’. Een bakje koffie krijg je er gratis bij. En voor wie het wat sterker mag: de brouwers van de rock-and-roll-brouwerij ’t Verzet leveren het bier. Wel eerst fietsen, en dan drinken natuurlijk.

8. Muziek in de straten

De ‘rive gauche’ van Gent doet dit weekend zijn reputatie als plek om te shoppen, eten en drinken weer alle eer aan. In de wijk tussen de Lieve, de Leie en de Coupure – de Linkeroever, zoals de kenners zeggen – kan je zaterdag en zondag op wel veertig verschillende podia artiesten aan het werk zien. Van in een historisch hotel tot in de kelder van de buren. Hier het programma.

9. Schaken in een boekenwinkel

Voor de schakers of fans van de schaaksport, kunnen we het schaaktoernooi in boekenwinkel Gregor Samsa aanraden. In de sfeervolle Engelse book shop in Oudburg nemen de betere schakers het om 14 uur tegen elkaar op in een ‘robin’ tornooi. Daarin spelen alle deelnemers één partij tegen elkaar. Kan ook: komen kijken en genieten van de sfeer, met een boekje en een theetje.

 ©  FVV

10. Naar de markt in Drongen

De boekenmarkt op de Ajuinlei, de bloemenmarkt op de Kouter, de markt op Ledebergplein, de Vrijdagmarkt of het Van Beverenplein… Die kennen de Gentenaars als hun broekzak. Maar wie is al eens op een van de jongste weekendmarkten van de stad geweest. Drongen heeft sinds vorig jaar ook een zeer gezellige zaterdagse markt, op Drongenplein. Van 9 tot 13 uur. Aanrader!

 ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent