Burgemeester Bart De Wever en schepen Nabilla Ait Daoud brengen werkbezoek aan Marokko

“Aandacht voor de strijd tegen drugscriminaliteit en samenwerking havens”

Voor burgemeester Bart De Wever ligt de nadruk op veiligheid en economie tijdens het werkbezoek. © DBA

Antwerpen -

Burgemeester Bart De Wever en schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud, beiden N-VA, vertrekken zondag op werkbezoek naar Marokko. Het is de tweede keer dat dit gebeurt. “We willen een aantal samenwerkingen rond onder meer veiligheid en economie verder uitbouwen”, zegt Bart De Wever. Gazet van Antwerpen brengt verslag uit over dit werkbezoek.

Patrick Van de Perre

Dit stadsbestuur ging in 2017 een eerste keer op werkbezoek naar Marokko. Toen stonden vooral veiligheid, economie en cultuur op het programma en dat is deze keer niet anders. De burgemeester en de schepen verblijven van zondag tot en met donderdag in het Noord-Afrikaanse land.

“Maar liefst 75.000 inwoners van Antwerpen zijn van Marokkaanse origine, van wie het overgrote merendeel uit het noordoosten van Marokko. We willen daar de banden aanhalen en kijken hoe we economisch kunnen samenwerken in een regio die veel onbenutte kansen biedt”, zegt Bart De Wever.

Er is er een bezoek aan de haven van Casablanca gepland. “Die haven is al decennia gericht op onze haven. In Marokko staan bovendien een heleboel nieuwe havenprojecten op til. En aangezien de haven van Antwerpen de eerste port of call is voor Afrika, mogen we deze boot zeker niet missen.”

Ook veiligheid is een belangrijk onderdeel van het werkbezoek. “We gaan samenzitten met vooraanstaande leden binnen het Marokkaanse veiligheidsapparaat. Tijdens ons bezoek in 2017 was de aanpak van terrorisme en deradicalisering prioritair, terwijl de nadruk nu eerder op de aanpak van de georganiseerde drugcriminaliteit zal liggen”, legt de burgemeester uit.

“Cultuur promoten”

Voor schepen Nabilla Ait Daoud ligt de focus vooral op cultuur en ontwikkelingssamenwerking, twee van haar bevoegdheden. “De stad Antwerpen ondersteunt in de oriëntaalse regio in het noordoosten al ruim tien jaar een aantal projecten. Er zijn Antwerps-Marokkaanse verenigingen actief, alsook de Universiteit Antwerpen en de hogescholen in onze stad.”

Verder wil de schepen Antwerpen als innovatieve plek voor kunstenaars en creatieve geesten op de kaart zetten. “Onze kunstenaars, onze gezelschappen en onze instellingen zijn veelgevraagde gasten in het buitenland. En dat willen we ook in Marokko promoten.”

Schepen Nabilla Ait Daoud wil onder meer samenwerken met musea en culturele organisaties in Marokko. ©  Jan Van der Perre

Nabilla Ait Daoud noemt het een wederzijdse kennismaking tussen de Antwerpse en Marokkaanse cultuursector. “We zullen verschillende beleidsmakers, musea en culturele organisaties bezoeken, en we bespreken de mogelijkheden tot praktische samenwerking en uitwisseling.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten