Aan 6 km/u van de boerderij naar het centrum van de stad: Maarten en Wim vervoeren hun groenten al vier jaar per vlot

Bioboer Maarten Cools brengt zijn groenten via een vlot naar Gent.  ©  fvv

Gent/Afsnee -

Al vier jaar lang varen de boeren van bioboerderij Goedinge met hun groenten van Afsnee tot in het centrum van Gent. Wim Michels (29) en Maarten Cools (42) varen nu op wekelijkse basis heen en weer met hun vlot en zijn van plan om daar nog lang mee door te gaan. “Het water in Gent biedt nog veel mogelijkheden.”

Lotte Ruysschaert

Wim en Maarten zijn vijf jaar geleden begonnen met hun bioboerderij Goedinge in Afsnee. Na een jaar besloten ze om hun groenten zonder gebruik van fossiele brandstoffen te leveren en kwamen de Gentse binnenwateren in zicht.

“We hadden elektrische fietsen gekocht, maar die waren te klein voor alle leveringen. Omdat onze akker naast de Leie ligt, kwam het water in beeld. Vroeger werd er veel vervoerd met boten, en we vonden het wel een slim en charmant idee om dat zelf ook te doen”, vertelt Maarten.

Op die manier vermijden de bioboeren de autodrukte en hoeven ze geen druppel fossiele brandstoffen te gebruiken. Hun fietsen rijden elektrisch en hun vlot vaart op zonne-energie. “Wekelijks varen we in totaal twintig kilometer en dat kunnen we met gemak afleggen dankzij de zonnepanelen. Zelfs bij regenweer kunnen we zonder moeite heen- en terugvaren.”

Anderhalf uur onderweg

Het vlot is anderhalf uur onderweg van Afsnee tot aan de Krook. Met een maximale snelheid van zes tot zeven kilometer per uur vaart het veeleer traag. “Maar dat is geen probleem, want het past binnen onze bedrijfsvoering en we kunnen heel wat vervoeren. De Gentse waterwegen zijn niet zo goed benut, terwijl er nog zo veel mogelijkheden zijn.” (lees verder onder de foto)

Zelfs tijdens regenweer vaart het vlot op zonnepanelen. ©  fvv

Maarten en Wim kunnen meer dan een ton vervoeren per keer. “Dat is niet minder dan wat in een camionette past. Sommige particulieren komen hun bestelling hier aan het water afhalen, maar we brengen er ook nog wat rond met onze elektrische fietsen in het centrum van Gent.” Het duo benadrukt dat ze geen kraampje zijn waar je los groenten kunt kopen, want ze gaan alleen het water op met bestelde producten.

De bioboeren wisselen elkaar meestal af op het vlot. Ze worden telkens vergezeld door iemand van De Moester in Sint-Denijs-Westrem. Dat is een dagactiviteitencentrum voor personen met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid. “Die samenwerking verloopt heel vlot. Er is iemand die een traject volgt bij ons en die vaart wekelijks met ons vlot.”

Info: www.goedinge.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent