Een succes in Antwerpen, waarom ook niet in Gent? N-VA lanceert oproep voor ‘waterbus’ door de haven

 ©  Erik Vandewalle

GENT -

De jongerentak van de Gentse N-VA lanceert een oproep om een ‘waterbus’ te laten varen in de haven van Gent. Een studie naar zo’n watertaxi loopt al.

Bert Staes

N-VA haalt de mosterd in Antwerpen. Daar vaart al jaren een waterbus heen en weer op de Schelde. De bus is populair bij pendelaars en bezoekers van de stad: op vijf jaar tijd vaarden er al 2,5 miljoen passagiers mee. “Dat succes doet ons vermoeden dat dit ook in Gent een succes kan worden”, zegt Mathieu Cockhuyt, de voorzitter van Jong N-VA Gent.

Concreet stelt de partij voor om een boot te laten varen tussen de omgeving van de Muide en de kanaaldorpen in het noorden van Gent. De haltes zouden verspreid kunnen worden over het havengebied, zodat ook de duizenden werknemers van ArcelorMittal of Volvo Cars de waterbus zouden kunnen nemen.

“We moeten meer out-of-the-box durven denken”, zegt Cockhuyt. “Personenvervoer over water kan in de toekomst een cruciale rol spelen op strategische verkeersaders. De Artveldestad is gebouwd aan en groot geworden door het water. Het water in Gent is een troef, maar een troef die nog onderbenut is voor het personenvervoer.”

De vraag is wel wie dat zal betalen. In Antwerpen werd de waterbus eerst door de haven gefinancierd, maar toen die de stevige factuur (zo’n 11 miljoen euro) niet meer wilde betalen, nam de Vlaamse regering de kost over.

Havenschepen Sofie Bracke (Open VLD) laat vrijdag weten dat er een haalbaarheidsstudie loopt bij de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Die is opgestart op vraag van North Sea Port en de Stad Gent. We wachten de resultaten van die studie af. Als we vanuit Vlaanderen budget zouden krijgen, zouden we natuurlijk heel tevreden zijn.”

Aangeboden door onze partners