Drongense vereniging droomt van een meerdaags trekpaardenevenement “zoals in the good old days”

Trekpaard Jeugd focust zich sterk op jonge mensen. Ze zorgen er altijd voor dat er ook iets voor de allerkleinsten is. ©  if

DRONGEN -

Trekpaarden showen die een koets trekken of bomen slepen, hun manen invlechten, fokkers vanuit het hele land verzamelen en zelfs in de stallen slapen. Dat gebeurde vroeger wel vaker tijdens meerdaagse trekpaardenevenementen, maar de Drongense vereniging Trekpaard Jeugd wil die traditie graag nieuw leven in blazen.

Laura Moens

“Trekpaard Jeugd VFBT is eigenlijk een jeugdtak van de VZW Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT)”, legt secretaris Eva De Smidt uit. “We proberen jonge mensen samen te brengen om de fokkerij van het Belgisch Trekpaard aan te moedigen. Maar we willen het Belgisch Trekpaard ook populair maken bij het grote publiek.”

Trekpaard Jeugd bestaat uit zo’n 750 enthousiastelingen. Maar in de kern, de werkgroep, zitten 11 mensen. “Zij leggen zich toe op de organisatie van jaarlijkse evenementen”, zegt De Smidt. “Onlangs organiseerden we een vlechtcursus. We zorgden toen ook voor een klein houten paard met manenkam voor de allerkleinsten. Zo werd niemand uitgesloten.”

Tijdens zo’n evenement worden alle aspecten van trekpaarden voorgesteld aan het publiek. ©  if

De vereniging wil graag een meerdaags trekpaarden evenement organiseren. Fokkers, recreanten en liefhebbers worden dan samengebracht en kunnen de veelzijdigheid van het trekpaard ontdekken. “We willen alle aspecten van het trekpaard voorstellen: het trekpaard bereden onder het zadel of aangespannen voor een koets. Maar we willen ook hun echte trekkracht tonen door ze bomen te laten slepen”, aldus De Smidt.

Duwtje in de rug

Alleen loopt het kostenplaatje van zo’n meerdaags evenement al snel op. “De infrastructuur en logistiek om zo’n evenement op poten te zetten, is niet goedkoop. We willen dat alles veilig voor mens en dier kan verlopen. Een financieel duwtje in de rug is dus meer dan welkom”, zegt De Smidt.

Onder het mom van ‘wie niet waagt niet wint’, schreef Trekpaard Jeugd zich in voor de ‘Trooperdroom’. Dat is een actie van organisatie Trooper. De winnaar krijgt een mooie som geld waarmee ze hun ingestuurde droom kunnen waarmaken.

“Het zou zalig zijn om even terug naar the good old days te gaan met ons meerdaags evenement. Vroeger gebeurden zo’n evenementen namelijk veel vaker. Mensen bleven toen zelfs overnachten en sliepen in de stallen”, zegt De Smidt.

Van 1 tot en met 15 oktober kan je stemmen op of doneren aan je favoriete droom via www.trooperdroom.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent