Onderwijs krijgt komende jaren half miljard euro extra

 ©  ID/ Lieven Van Assche

Het onderwijs krijgt de komende vijf jaar 525 miljoen euro extra middelen. Ook dat staat in het Vlaams begrotingsakkoord van woensdag. Dit jaar alleen gaat het om 67 miljoen euro extra om de gestegen energiefacturen op te vangen. Er zullen ook meer busbegeleiders ingezet worden bij het leerlingenvervoer in het bijzonder onderwijs.

wverBron: BELGA

Scholen krijgen datzelfde bedrag ook volgend jaar. Daarnaast is er jaarlijks bijkomend 83 miljoen euro voorzien voor het onderwijs: 25 miljoen voor het hoger en bijna 60 miljoen voor het leerplichtonderwijs. Voor de scholen van het beroepssecundair en technisch secundair onderwijs is er een toeslag van 10 miljoen euro, omdat de energie- en materiaalkosten daar hoger liggen. De Vlaamse regering maakt bovenop het half miljard euro extra middelen bijkomend 100 miljoen euro vrij voor renteloze energieleningen voor scholen, meldt een tevreden Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, die de sociale partners vrijdag tekst en uitleg heeft gegeven bij het begrotingsakkoord. Zo kunnen scholen investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. 

Vlaams minister-president Jan Jambon maakte gisteren/donderdag in zijn Septemberverklaring al bekend dat minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) extra budget krijgt om de problemen met het leerlingenvervoer in het bijzonder onderwijs aan te pakken. Nu zitten kinderen daar vaak uren op de bus. Het gaat om een budget van 25 miljoen euro extra per jaar. Daar komt nog eens 10 miljoen voor de busbegeleiders bovenop. 

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen reageert positief. “We zijn tevreden dat de regering naar het werkveld geluisterd heeft”, zegt directeur-generaal Lieven Boeve. Volgens de topman van het katholieke onderwijs kan de extra beleidsruimte gebruikt worden om het lerarentekort mee aan te pakken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten