Man (34) gaat oude vriend te lijf met baseballknuppel nadat hij zich een volledige ruzie had ingebeeld

 ©  © VRT 2011 Ysabel Jongeneelen

Een telepathische ruzie, weinig rechters zullen dat als reden gehoord hebben voor een vechtpartij. Nochtans is dat de uitleg die V. (34) een Brusselse rechter gaf voor het feit dat hij zijn “ruziemaker”, die hij al 10 jaar niet meer gezien had, met een baseballknuppel te lijf is gegaan.

”Hij heeft mij beledigd, hij heeft mij uitgelachen, hij heeft mij uitgedaagd. Het gebeurde tijdens een mentaal gesprek met hem, in mijn hoofd”, verklaarde V. voor de correctionele rechter. Maar dat “gesprek” vond in werkelijkheid nooit plaats, behalve in de denkwereld van V., die al vele jaren worstelt met een alcoholprobleem.

V. pikte die telepathische ruzie echter niet. Hij belde aan bij zijn vriend. Deze laatste rook onraad omdat hij V. al lang niet meer gezien of gehoord had en wapende zich met een baseballknuppel. Maar tijdens de confrontatie met V. kreeg de laatste de knuppel te pakken en ging hij zijn denkbeeldige ruziemaker achterna.

V. sloeg zijn “tegenstander” bont en blauw. “Niet met volle kracht”, verklaarde hij voor de rechter. “Wat zou het dan wel geworden zijn”, sneerde de magistraat bij het zien van de letsels die het slachtoffer had opgelopen. V. kon dan ook weinig inbrengen tegen de beelden van de bewakingscamera’s, die de confrontatie grotendeels gefilmd hadden.

V. riskeert een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden. Hij genoot uitstel voor een eerdere veroordeling tot 2 jaar op voorwaarde dat hij wat aan zijn alcoholverslaving zou doen. Dat laatste is niet gebeurd, gaf hij toe. Op 13 oktober hoort hij of hij effectief naar de cel moet.

(yb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten