Besmetting met vogelgriepvirus bij derde pluimveebedrijf in Sint-Laureins

Archiefbeeld. ©  EDM

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een derde commercieel pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen). Dat laat het Voedselagentschap (FAVV) vrijdag weten. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd. Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. Deze zones overlappen bijna volledig met de zones die al werden afgebakend na de vaststelling van twee eerdere besmettingen in Sint-Laureins.

wverBron: BELGA

In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. “Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen”, zegt het FAVV nog. Het Voedselagentschap herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus meer en meer aan het circuleren is onder wilde vogels. Daardoor stijgt het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, via contact met wilde vogels. Het FAVV verwacht een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels.

“Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei raden we mensen die pluimvee houden aan om zoveel mogelijk hun dieren te beschermen”, klinkt het. “Dit kan door preventief hun ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet wel nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.”

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Voedselagentschap. Aan wandelaars die een dode wilde vogel opmerken, wordt gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99777.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten