Iran pakt negen buitenlanders op voor inmenging bij protesten, waaronder Fransmannen en Nederlanders

 ©  AFP

De Iraanse autoriteiten hebben negen buitenlanders opgepakt vanwege hun vermeende rol bij de protesten die al langer in het land spelen. Behalve uit Nederland zouden de arrestanten onder meer uit Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk en Zweden afkomstig zijn.

wverBron: De Telegraaf

Het Iraanse ministerie van Inlichtingen laat in een verklaring weten dat de buitenlanders, wier identiteit niet is bekendgemaakt, werden aangehouden “tijdens de rellen of tijdens complotten op de achtergrond”, melden Iraanse media vrijdag.

In Iran gingen deze maand woedende burgers de straat op na de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige vrouw stierf nadat ze was gearresteerd voor het overtreden van de strenge kledingvoorschriften. Ook donderdag gingen de protesten door in verschillende steden. De politie grijpt vaak hard in. In bijna twee weken tijd zijn volgens een mensenrechtengroep zeker 83 doden gevallen.

 ©  AFP

Sinds de aankondiging van Amini’s dood op 16 september is het onrustig in Iran. Drie dagen eerder werd ze in de hoofdstad Teheran door de religieuze politiek opgepakt omdat omdat haar hijab “ongepast” was. Iraanse autoriteiten zeggen dat de Koerdische vrouw aan hartproblemen is overleden, volgens betogers is ze mishandeld.

In heel het land worden demonstraties gehouden, vooral ’s nachts. Er zijn vrouwen die hun haar afknippen en hun hoofddoeken verbranden. Naast betogers zijn ook journalisten en advocaten opgepakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten