BINNENKIJKEN. Zo ziet de nieuwe vleugel van het stadhuis van Sint-Niklaas eruit

Burgemeester Lieven Dehandschutter en architect Paul Robbrecht kijken vanop het dakterras uit over het stadscentrum. ©  yjs

Sint-Niklaas -

De stad Sint-Niklaas stapt een nieuwe toekomst in met de opening van de gloednieuwe vleugel van het stadhuis. Een hedendaags en duurzaam gebouw, waar de rijke geschiedenis van de stad eveneens een prominente plek heeft. Daarnaast vinden ook de stadswinkel en het toeristisch infopunt onderdak in de nieuwe vleugel. Op zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober zet de stad de deuren wagenwijd open tijdens het feestelijk openingsweekend.

Yannick Joos

Het architecturaal samenspel tussen verleden en toekomst werd uitgetekend door Murmuur architecten en Robbrecht en Daem Architecten en brengt licht, ruimte en efficiëntie naast het neogotische stadhuis. Via de hoofdingang op de Grote Markt betreden bezoekers de nieuwe stadswinkel, het onthaal en het toeristisch infopunt.

Opvallend: in de dubbelhoge ruimte van de stadswinkel neemt het archief de tussenruimte in als losse, zwevende volumes. “Door de vier ruwe betonnen ‘archiefdozen’ hangt de geschiedenis van de stad letterlijk boven je hoofd”, schetst architect Paul Robbrecht.

(Lees verder onder de foto)

De geschiedenis van de stad hangt in betonnen blokken boven de hoofden van de bezoekers. © yjs

Robbrecht en Daem staan bekend om hun intense samenwerkingen met kunstenaars. In de wachtzone creëerde kunstenaar Dirk Zoete Twaalf Karakters, een reeks van figuren, sculpturen en telraamachtige constructies die bezoekers gezelschap houden tijdens het wachten. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich de kantoor- en vergaderruimtes voor verschillende stadsdiensten. De receptiezaal op de tweede verdieping neemt een prominente plaats in aan de voorkant van de nieuwbouw en kijkt met een terras uit op het marktplein.

“We zijn enorm opgetogen dat we deze vleugel in gebruik kunnen nemen”, aldus burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). “Zowel het stadsarchief, het toeristisch infopunt en de stadswinkel krijgen de prominente plaats die ze verdienen.”

(Lees verder onder de foto)

De kunstwerken van Dirk Zoete staan opgesteld aan de zitbanken en raampartijen. © yjs

Het totale kostenplaatje voor de nieuwe vleugel komt neer op zo’n 12 miljoen euro. De stad opent dit weekend voor het eerst de deuren van de nieuwe stadhuisvleugel. Het grote publiek kan op zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober van 10 tot 17 uur een kijkje komen nemen. Vanaf maandag 3 oktober neemt het stadsbestuur de nieuwe stadswinkel in gebruik.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten