Derde geval van vogelgriep ontdekt

© EMT

Sint-Laureins -

Na de twee eerdere haarden van vogelgriep in Sint-Laureins werd vrijdag een derde geval opgespoord. “Dit keer gaat het om een commercieel pluimveebedrijf in de gemeente”, zegt het Voedselagentschap. “Ook hier worden de dieren geruimd.”

Emiel Tack

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een derde commercieel pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins. Dat liet het Voedselagentschap (FAVV) vrijdag weten. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd. Rond de haard wordt een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld. Die zones overlappen bijna volledig met de zones die al werden afgebakend na de vaststelling van twee eerdere besmettingen in Sint-Laureins.

Wilde vogels

In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. “Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen”, zegt het FAVV nog. Het Voedselagentschap herinnert houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus meer en meer aan het circuleren is onder wilde vogels. Daardoor stijgt het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet. Het FAVV verwacht een zwaar vogelgriepseizoen. “Dieren preventief beschermen doe je door hun ren te overspannen om zo het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet wel nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.” Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Voedselagentschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten