Van Quickenborne ziet dagvaarding door drugscriminelen “met veel vertrouwen” tegemoet: “Ze voelen zich in het nauw gedreven”

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ziet de dagvaarding die drie beklaagden in grote drugsdossiers tegen hem zijn opgestart “met veel vertrouwen tegemoet”. Dat zei de minister in de marge van de opening van de nieuwe gevangenis in Haren. “Ik kan begrijpen dat bepaalde verdachten zich zorgen maken. We voeren de strijd tegen de drugsmaffia nu eenmaal op. Ze voelen zich in het nauw gedreven, en dat is terecht.”

wverBron: BELGA

Van Quickenborne noemt het wel “bizar” dat ze hem, als minister van Justitie, dagvaarden. “Voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling zijn ze in het ongelijk gesteld, en dus kijk ik die procedure met veel vertrouwen tegemoet. Volgende week wordt de zaak gepleit.”

De beklaagden kozen ervoor Van Quickenborne te dagvaarden, omdat hij als minister van Justitie de Belgische staat vertegenwoordigt. “Men kan het parket of de onderzoeksrechter nu eenmaal niet dagvaarden”, legt hij uit.

LEES OOK. Van Quickenborne nog maar net uit safehouse, en al meteen gedagvaard door verdachten in drugsdossier

Het kraken van de bij criminelen razend populaire berichtendienst Sky ECC gebeurde in een gerechtelijk onderzoek onder leiding van een Mechelse onderzoeksrechter. De vele dossiers waarin sindsdien honderden arrestaties gebeurden, zijn afgeknipt van het zogenaamde moederdossier. Dat leidde het afgelopen jaar al geregeld tot discussies in de rechtbank. 

De advocaten van de beklaagden in al die dossiers vinden dat ze het volledige moederdossier moeten kunnen inkijken om zich correct te kunnen verdedigen. Het parket wil dat niet toestaan.

Aangeboden door onze partners