Doorbraak in 58 jaar oude moord op 12-jarige Britse jongen: sadistisch koppel vermoordde vijf tieners voor de kick

Het duivelskoppel maakte vijf slachtoffers. Enkel het lichaam van Keith Bennett (rechts onder) werd nooit gevonden ©  rr

Met de vondst van een schedel, op aanwijzing van een amateurspeurder, denkt de politie na 58 jaar eindelijk de stoffelijke resten te hebben gevonden van tiener Keith Bennett. Die werd in Saddleworth Moor, een heidegebied in het noordwesten van Engeland, vermoord door een koppel seriemoordenaars.

tgBron: The Mirror

Wat de politie destijds niet was gelukt, daar slaagde amateurspeurder en auteur Russell Edwards nu dus wel in. De plaats vinden waar het lichaam van Keith Bennett vermoedelijk begraven werd. Het onderzoek loopt nog volop, want de feiten dateren van 1964. En in die tijd beschikte de politie nog niet over moderne middelen. Van DNA was al helemaal geen sprake. Toch geloven wetsdokters dat de schedel, op basis van onderzoek van enkele gevonden tanden, wel degelijk van de tienerjongen is.

De plaats waar hij werd gevonden, ligt overigens vlak bij de plek waar een ander slachtoffer van Ian Brady en Myra Hindley werd gevonden. Een stuk natuurgebied waar amper wandelaars komen.

Tussen juli 1963 en oktober 1965 vermoordden de twee minstens vijf kinderen. Ze werden gearresteerd toen Brady op heterdaad werd betrapt terwijl hij het lichaam van hun laatste slachtoffer, de 17-jarige Edward Evans, aan het begraven was. Tijdens de zoektocht die volgde werden ook de stoffelijke resten van Pauline Reade (16), John Kilbride (12) en Lesley Ann Downey (10) opgegraven. Enkel Keith Bennett werd dus nooit gevonden.

Ian Brady en Myra Hindley hebben nooit willen vertellen waar ze hun slachtoffer begraven hadden ©  rr

Een motief voor de moorden is nooit gevonden. En het was opvallend dat het ‘duivelskoppel’ zowel jongens als meisjes viseerde, wat volgens experts eerder uitzonderlijk is.

Net als seriemoordenaar Michel Fourniret, die in België en Frankrijk actief was met zijn ex-vrouw Monique Olivier, reden Brady en Hindley rond in een busje op zoek naar potentiële slachtoffers.

LEES OOK. Hoe Michel Fourniret kon toeslaan met hulp van zijn vrouw Monique Olivier: “Zwanger zijn, dat helpt tijdens de jacht”

Hindley gaf na haar arrestatie toe dat zij de 12-jarige Keith Bennett in hun busje lokte door hem te vragen om enkele zware dozen te helpen verplaatsen. Haar sadistische minnaar zat op de achterbank en klapte de deur dicht eens de jongen in de bestelwagen stapte. Kort nadien werd hij vermoord en begraven. Voor de kick, net zoals dat bij al hun andere slachtoffers het geval was.

Na de dood van Hindley in 2002 en van Brady in 2017 had de familie van de jongen alle hoop opgegeven dat ze hem ooit nog een echte begrafenis zouden kunnen geven omdat het lichaam niet gevonden was. Tot nu dus.

In de buurt van waar de schedel werd opgegraven, zal nu gezocht worden naar andere stoffelijke resten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten