Nicaragua verbreekt diplomatieke betrekkingen met “interventionistische regering” van Nederland

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega ©  AFP

De regering van Nicaragua heeft vrijdagavond de diplomatieke banden met Nederland verbroken. Enkele uren eerder had president Daniel Ortega al aangegeven dat hij geen banden meer wilde “met de interventionistische regering” van Nederland.

jvhBron: BELGA

In een verklaring wordt Nederland ervan beticht zich “herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal” te hebben opgesteld. 

Aanleiding voor de stap zou een bezoek zijn van de Nederlandse ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne, die werkt vanuit Costa Rica. Zij zou “de Nicaraguanen hebben toegesproken alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is”, zei Ortega. Hij verwees ook naar de beslissing van Nederland in 2018 om geen geld meer te steken in de bouw van een ziekenhuis in de stad Bilwi.

Eerder deze week had de Nicaraguaanse minister van Buitenlandse Zaken Denis Moncada al de ambassadeur van de Europese Unie, Bettina Musscheidt, laten weten dat ze het land wordt uitgezet. Volgens lokale media pikte de regering in Managua het niet dat zij voor de Mensenrechtenraad in Genève de Nicaraguaanse regering opriep de democratie te “herstellen”.

Nederland betreurt beslissing

“Het verbreken van diplomatieke banden door Nicaragua is een uitzonderlijke stap en hoogst ongebruikelijk. Het is ook niet de wens van Nederland”, reageert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op de beslissing. “Directe aanleiding is een besluit van Nederland om de financiering van een project voor de bouw van een ziekenhuis te beëindigen. Dit project staat al sinds 2018 ‘on hold’ vanwege de verslechterde situatie op het gebied van democratie en mensenrechten”, meldt het ministerie. De ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne – die werkt vanuit Costa Rica – bracht donderdag de boodschap dat het project definitief niet meer doorgaat omdat de toestand niet is verbeterd.

“Het is te betreuren dat Nicaragua ervoor kiest op deze buitenproportionele manier te reageren op een kritische boodschap over democratie en mensenrechten”, zegt Buitenlandse Zaken in Den Haag. “Er wonen ongeveer honderd Nederlanders in Nicaragua, daar houden we oog op. Als dat nodig is zullen we ook het reisadvies aanpassen.”

Het ministerie wijst erop dat het besluit van Nicaragua om de diplomatieke relaties te verbreken niet op zichzelf staat: “Eerder deze week werd de EU-ambassadeur persona non grata verklaard. Ook de nuntius (pauselijke ambassadeur) is dat eerder dit jaar gebeurd. De nieuw benoemde VS-ambassadeur krijgt geen toegang. Deze reactie van Nicaragua plaatsen we dan ook in het licht van de EU-positie en EU-sancties. Nederland overlegt met de EU-partners hoe we op deze zet van Nicaragua zullen reageren.”

Een woordvoerder van het ministerie vermoedt dat Nicaragua zijn diplomaten terug naar huis zal halen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten