Eerste Gentse ‘natuurbegraafplaats’ overtreft verwachtingen: “Vaak zijn het mensen die hun afscheid goed hebben gepland”

 ©  Stad Gent

Drongen -

De natuurbegraafplaats in Drongen bestaat 1 jaar. Al negen overleden lieten er zich begraven en de assen van zes Gentenaars werden er uitgestrooid. “Dat is meer dan verwacht”, zegt bevoegd schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V).

Sander Luyten

In Nederland en Scandinavië bestond het al langer, maar eind september 2021 opende ook in Gent de eerste natuurbegraafplaats. Het gaat om een terrein van twee hectare naast het kerkhof van Drongen. Na archeologisch onderzoek werden er bomen gepland en houten balken geplaatst, die dienstdoen als bank tijdens een moment van stilte en introspectie.

Het afgelopen jaar werden er negen Gentenaars begraven en de as van zes Gentenaars uitgestrooid. “Dat is meer dan verwacht”, zegt schepen van Burgerzaken Isabelle Heyndrickx. “Natuurbegraafplaatsen komen nog niet veel voor en van collega’s hoorde ik dat het traag op gang komt. In Gent is er vraag naar alternatieve vormen van begraven en ik ben blij dat we dat kunnen aanbieden. Vaak gaat het om mensen die hun afscheid op voorhand goed gepland hebben en zeer bewust kiezen voor een natuurbegraafplaats.”

Bloemen en beertjes

Op een natuurbegraafplaats worden lichamen niet begraven in een kist, maar gewikkeld in een afbreekbare lijkwade. Urnes die worden begraven moeten ook afbreekbaar zijn. “Het idee is dat we komen van de natuur en terugkeren naar de natuur”, zegt Heyndrickx. “De exacte locatie waar de overledene ligt, wordt ook niet aangeduid met een gedenksteen. Bloemen en beertjes achterlaten mag ook niet. Het is een echte natuurplek. Insecten- en vogelhuisjes laten we wel toen, maar de ontwerpen moeten eerst worden voorgelegd.” (lees verder onder foto)

 ©  FVV

Om te vermijden dat bij een begrafenis een urne of een lichaam wordt geraakt, weet de Stad dankzij een computersysteem wél exact waar iedereen ligt. Er is plaats voor ongeveer 200 lichamen of urnes. Assen uitstrooien kan natuurlijk ook. “Bij een klassieke begrafenis hoort een concessie van 10 jaar. Bij natuurbegraafplaatsen is de concessie 25 jaar. Een lichaam dat niet in een kist zit, zou tegen dan moeten zijn opgegaan in de natuur”, zegt Heyndrickx.

Vinderhoutse bossen

Net als op een klassieke begraafplaats kan je een plek reserveren. “Maar voor het komende jaar heeft nog niemand dat gedaan. Er zijn wel al mensen komen informeren”, zegt schepen Heyndrickx. In 2025 opent een tweede Gentse natuurbegraafplaats, in de Vinderhoutse bossen. “Tegen dan zijn de bomen daar voldoende gegroeid en kunnen we nog een mooie plek aanbieden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent