Kadaver van vinvis “waarschijnlijk gezonken of al in Nederlandse wateren”

 ©  Alain Verleene

Het kadaver van de vinvis dat sinds vrijdag ronddobbert in de Noordzee is nog altijd spoorloos. De zoektocht werd zaterdag hervat, maar er is voorlopig nog altijd geen spoor van het dode dier. “De kans bestaat dat het al gezonken is”, zegt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. “Een andere mogelijkheid is dat het sneller is afgedreven dan we dachten en het nu ter hoogte van Nederland dobbert.”

jvhBron: BELGA

Voor de Belgische kust dreef sinds vrijdag het karkas van een vinvis. Dat is niet zonder gevaar, want schepen zouden ermee in aanvaring kunnen komen. “De zoekactie moest gisteren worden gestaakt door het slechte weer”, zegt Moreau. De speurtocht werd zaterdag hervat, maar tot nu toe zijn er geen waarnemingen meer geweest. Aan alle schepen in Belgische wateren werd gevraagd om extra een oogje in het zeil te houden. 

“De kans bestaat dat het kadaver sneller is afgedreven dan we hadden voorspeld. Het gebeurt niet vaak dat een walviskarkas ronddobbert op zee, dus moeten we ons behelpen met voorspellingsmodellen voor bruinvissen of zeehonden. Dat kan een verklaring zijn. In dat geval is het al lang Zeebrugge gepasseerd en dobbert het nu in Nederlandse wateren”, zegt Moreau. “Het is ook niet uitgesloten is dat het kadaver door de opbouw van gassen is opengescheurd en gezonken.” 

Moreau acht de kans eerder klein dat het karkas nog opduikt in Belgische wateren, gezien de vele actoren die bij de zoekactie betrokken zijn. “Maar we blijven in de buurt voor het geval dat”, zegt hij. De zoekactie duurt voorlopig nog voort. Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum zal beslissen of er morgen nog verder wordt gezocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten