Beelden tonen hoe Russische troepen zich terugtrekken uit Lyman, Oekraïense soldaten trekken stad in

De Russische troepen in Lyman, naar schatting zo’n 5.000 à 5.500 soldaten, trekken zich terug uit de strategisch belangrijke stad in het oosten van Oekraïne. Eerder was bekendgeraakt dat de Oekraïense troepen de Russen hadden omsingeld en de stad waren ingetrokken.

jvh, mtmBron: BELGA

LEES OOK. Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov roept op tot inzetten van “kleine kernwapens” in Oekraïne

Lyman is een belangrijk spoorknooppunt in het oosten van Oekraïne, in de regio Donetsk, en was al een tijdje onder controle van het Russische leger. De regio Donetsk werd vrijdag ook door Rusland geannexeerd in de nasleep van een betwist referendum. De regering in Kiev en zijn internationale bondgenoten blijven Donetsk als Oekraïens grondgebied beschouwen. “Het Oekraïense leger heeft en zal altijd de beslissende stem hebben in huidige en toekomstige referenda”, zo tweette het ministerie nog.

Zaterdag raakte bekend dat Oekraïense troepen 5.000 tot 5.500 Russische soldaten hadden omsingeld in de stad. Later op de dag meldde het ministerie van Defensie in Kiev dat de “luchtaanvalstroepen Lyman binnentrokken”. Kort daarna meldde het Russische ministerie van Defensie dan weer dat de Russische troepen de stad gingen verlaten. “Bedreigd door een omsingeling hebben de geallieerde troepen zich teruggetrokken naar gunstigere posities”, zo stelde woordvoerder Igor Konasjenkov zaterdag in een mededeling.

Op Oekraïense dronebeelden is te zien hoe honderden Russische troepen de stad vrijdag al verlieten - en daarbij tal van zware wapens met zich meenamen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Drie opties”

Serhi Hajdaj, gouverneur van de naburige regio Loegansk, verklaarde eerder dat “de bezetters aan hun oversten de mogelijkheid hadden gevraagd om er weg te geraken”, maar dat zou afgewezen zijn. “Ze hebben nu drie opties: of ze breken uit. Of ze graven zich in. Of ze sterven allemaal samen”, luidde het toen.

Een onderschept telefoontje van een Russische soldaat in de stad aan zijn vrouw toont de ernst van hun situatie aan. “We zijn omsingeld, we zijn genaaid”, klonk het. “Ik bel om afscheid te nemen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Grote nederlaag voor Poetin

Volgens Hajdaj is het de eerste keer tijdens het conflict dat er zo’n groot aantal Russische soldaten omsingeld is geraakt. Bijna alle toegangswegen zijn afgesloten. Verschillende westerse militaire experts gaan ervan uit dat de stad de komende dagen volledig bevrijd zal worden. Dat zou neerkomen op een grote nederlaag voor de Russische president Vladimir Poetin.

LEES OOK. President Volodimir Zelenski: “Oekraïense vlag wappert al in Lyman”

Om Lyman werd al weken hevig gestreden. Na de nederlaag en terugtrekking uit de regio van Charkov probeerden de Russen een nieuwe frontlinie op te zetten langs de rivieren Oskil en Severski Donets. Dat nu ook Lyman opgegeven moet worden, vormt voor Moskou een forse tegenvaller. De Russen hadden de stad sinds de inname in mei gebruikt als logistieke hub voor troepenbewegingen en de aanvoer van munitie.

Met Lyman beschikt het Oekraïense leger bovendien over een uitvalsbasis om op te rukken naar Kremmina en Svatove. Beide steden liggen in Loehansk en gelden evenzeer als strategische knooppunten.

“Zorgelijk”

De pro-Russische separatistenleider in Donetsk, Denis Poesjilin, zei vrijdag al dat de situatie in Lyman “zorgelijk” was geworden. Hij was toen al bang de stad te verliezen aan de Oekraïense troepen, die de stad “gedeeltelijk omcirkeld” hebben.

Volgens Poesjilin was de aanval puur bedoeld om de “historische” dag te overschaduwen waarop president Poetin in Moskou de formele annexatie van vier Oekraïense regio’s aankondigde.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten