Vlaamse regering wil vermijden dat verhuurders nog snel huurprijs indexeren: maatregel over huurprijzen nu al van kracht

Het Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor de onmiddellijke bevriezing van de huurprijzen van huurwoningen die onvoldoende energiezuinig zijn. Een spoeddecreet vanuit meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD daarover is zaterdagavond goedgekeurd.

mtmBron: BELGA

Tijdens het debat over de Septemberverklaring kondigde Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) al aan dat de regering de ingreep op de indexering van de huurprijzen dit weekend, meer bepaald op 1 oktober, van kracht wil laten gaan. Dat om te vermijden dat verhuurders nog snel hun huurprijs indexeren.

LEES OOK. Jan Jambon na de storm: “Alles is uitgepraat, er werden ook excuses gegeven” (+)

De ingreep op de indexering is één van de energiemaatregelen in het pakket maatregelen dat de Vlaamse regering heeft aangekondigd. Concreet is het de bedoeling om de huurprijs tijdelijk geheel of gedeeltelijk te bevriezen bij huurwoningen die onvoldoende energiezuinig zijn. Zo mogen de prijzen van huurwoningen met een niet-energiezuinig EPC-label van E en F een jaar lang niet geïndexeerd worden. Voor woningen met een label D mogen verhuurders nog de helft van de gezondheidsindex doorrekenen. Voor labels A, B en C geldt geen beperking.

Minister Diependaele wijst erop dat verhuurders sinds 2009 verplicht zijn een EPC-label te hebben. “Als er geen EPC is, mag er niet geïndexeerd worden”, aldus Diependaele.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten