Drama bij voetbalwedstrijd in Indonesië: 125 doden nadat supporters het veld bestormen

In Indonesië zijn 125 mensen om het leven gekomen bij een stormloop na een voetbalwedstrijd. Supporters hadden na het laatste fluitsignaal het veld bestormd, waarna de politie op grote schaal traangas inzette. Het gaat om een van de zwaarste stadionrampen ooit.

jvhBron: BBC, Reuters, Belga

De rellen vonden plaats in het Kanjuruhan-stadion in de stad Malang, in de provincie Oost-Java. Thuisploeg Arema Malang verloor de derby tegen Persebaya Surabaya met 2-3, waarna naar schatting 3.000 fans het veld bestormden. Een politiewoordvoerder spreekt van anarchie. “Supporters begonnen agenten aan te vallen en beschadigden auto’s.”

De politie vuurde als reactie op de veldbestorming en het geweld traangas af, in een poging om de relschoppers uiteen te drijven. Op beelden is inderdaad is een bijzonder grote hoeveel traangas te zien. Aanwezigen klommen daarop op de hekken om te kunnen ontsnappen aan het traangas, andere beelden tonen gewonde toeschouwers die zich door de menigte een weg proberen te banen. “De vluchtende fans probeerden allemaal één uitgang te bereiken”, aldus de politiewoerder. Ze stapelden zich op, mensen konden niet meer ademen.”

Nochtans waren er weinig fans van uitploeg Persebaya aanwezig bij de wedstrijd: door de felle rivaliteit tussen beide clubs mochten zij de wedstrijd niet bijwonen. Volgens de minister van Veiligheid waren er wel 4.000 toeschouwers meer aanwezig in het stadion dan de toegelaten 38.000.

125 doden

De meeste slachtoffers vielen door zuurstoftekort in de menigte op het veld, aldus een lokale politiechef. Er was eerst sprake van 127 doden, onder wie twee politieagenten. Later stelde adjunct-gouverneur Emil Dardak dat cijfer bij naar “minstens 174”, maar dat bleek niet te kloppen: in een nieuwe balans van de lokale autoriteiten klonk het dat een aantal slachtoffers twee keer werd geteld. De dodentol werd daarop bijgesteld naar 125. Er is ook sprake van 180 gewonden. Onder de doden zou zich ook één vijfjarig kind bevinden.

“Wij richten een callcenter op om families die op zoek zijn naar hun geliefden informatie te verschaffen”, aldus de hulpdiensten. 124 van de dodelijke 125 slachtoffers zouden al geïdentificeerd zijn.

Het gaat om de op twee na ergste stadionramp ooit. In 1964 vielen er 328 doden bij een voetbalwedstrijd in het Peruaanse Estadio Nacional, en in 2001 vielen er 126 doden bij een wedstrijd in het Ghanese Accra.

Kritiek op politie

Er komt veel kritiek op het optreden van de politie. “Veel vrienden hebben hun leven verloren omdat de politie ons niet als mensen behandelde”, zei een huilende fan in een lokaal ziekenhuis aan een verslaggever van het persagentschap Reuters.

De wereldvoetbalbond FIFA raadt in haar veiligheidsvoorschriften al jarenlang aan om geen traangas te gebruiken in voetbalstadions, en ook volgens Amnesty International was “het excessieve gebruik van brute kracht om mensenmassa’s te sturen niet verantwoord”.

De Indonesische voetbalbond PSSI is inmiddels een onderzoek naar het incident gestart. Ook de Indonesische president Joko Widodo heeft intussen een onderzoek gevraagd. “Ik betreur deze tragedie, en hoop dat ze de laatste is.”

Het Indonesische voetbal heeft een lange geschiedenis van geweld en hooliganisme. Alle wedstrijden in de Indonesische voetbalcompetitie zijn alvast voor de komende week opgeschort, Arema Malang mag ook geen thuiswedstrijden meer organiseren voor de rest van het seizoen.

 ©  AFP

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

 ©  via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten