Afgezette juntaleider in Burkina Faso roept militairen op om “tot rede te komen”

Luitenant-kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba ©  AFP

De afgezette juntaleider in Burkina Faso, luitenant-kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba, roept de militairen die vrijdag aankondigden de macht te hebben overgenomen, op om “tot rede te komen”. Dat zegt Damiba in een mededeling op de officiële Facebookpagina van de president van het West-Afrikaanse land.

jvhBron: BELGA

Damiba, die in januari zelf aan de macht kwam bij een staatsgreep, zegt dat “een broederoorlog” vermeden moet worden. Het gaat om de eerste verklaring van de juntaleider sinds de machtsovername.

De luitenant-kolonel benadrukt voorts dat hij geen toevlucht heeft gezocht tot de Franse militaire basis Kamboinsin, dicht bij de hoofdstad Ouagadougou. Eerder had ook de Franse ambassade in Burkina Faso dat ontkend. “Dit is niets anders dan een misleiding om de publieke opinie te manipuleren”, aldus Damiba.

Eerder hadden de nieuwe militaire machthebbers op de staatszender RTB verklaard dat Damiba onderdak zou hebben gevonden op een Franse basis. Van daaruit zou hij van plan zijn om terug te slaan, luidde het. Waar Damiba zich precies bevindt is nog onduidelijk.

Acht maanden na de vorige militaire staatsgreep, heeft een deel van het leger in Burkina Faso vrijdag opnieuw een machtsovername doorgevoerd. Kapitein Ibrahim Traoré werd naar voren geschoven als de nieuwe juntaleider.

Aangeboden door onze partners