Sportman Peter Genyn nieuwe ereburger van Kalmthout: “Het bewijs dat G-sport op zelfde niveau wordt gezet als gewone sport”

Superkampioen wordt ereburger van Kalmthout. © REUTERS

Kalmthout -

De heidegemeente heeft er een nieuwe ereburger bij. De gemeenteraad kende die eretitel toe aan G-sporter en paralympisch kampioen Peter Genyn. Het is de negende keer dat iemand deze titel krijgt.

De succesvolle rolstoelsprinter uit Nieuwmoer werd voorgesteld door de gemeentelijke sportraad, die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert.  

Peter Genyn heeft door zijn sportieve wereldprestaties de gemeente Kalmthout niet alleen nationale, maar ook een internationale uitstraling gegeven. De beelden van zijn laatste prestatie op de Paralympische zomerspelen van 2020 met het behalen van zijn gouden medaille, ondanks de sabotage van zijn rolstoel, blijven bij velen hangen. Het zit in het collectief geheugen van elke Kalmthoutenaar.

Door zijn durf, volharding en karakter is hij een voorbeeld voor de jeugd en iedere sportliefhebber. Peter heeft door zijn uitmuntende prestaties de G-sport ook de bekendheid gegeven die het verdient. Het sportieve palmares van Peter Genyn liegt er dan ook niet om. Na zijn ongeval op 16-jarige leeftijd kwam hij tijdens de revalidatie in contact met rolstoelrugby. Met de nationale rugbyploeg kon Peter verschillende hoogtepunten realiseren, waaronder goud op het Europees Kampioenschap in 2009.

Na het rugby koos Peter in 2014 voor het rolstoelsprinten. Niet onlogisch, want hij had zich ontpopt tot één van de snelste rugbyspelers ter wereld. De sportieve successen volgden snel. Een jaar later reed hij een wereldrecord op de 100 meter en werd hij wereldkampioen op de 100 en 400 meter. Peter Genyn behaalde ook drie gouden medailles in deze disciplines en dat gebeurde op de Paralympische Spelen in 2016 en 2020. Een prestatie die hij hoopt te herhalen op de Spelen in Parijs in 2024.

Ook erkenning voor de G-sport. © BELGA

Peter Genyn werd tijdens z’n sportieve carrière al meermaals gehuldigd. Zo werd hij verschillende keren verkozen tot paralympiër van het jaar, G-sporter van de provincie Antwerpen en won hij het Vlaamse Sportjuweel. Daar komt nu het ereburgerschap van Kalmthout bovenop.

Peter Genyn: “Ik vind dit echt een hele eer. Er gingen slechts acht Kalmthoutenaars mij voor als ereburger en dat bewijst dat die eretitel niet zomaar wordt toegekend. Het is voor mij vooral het bewijs dat de G-sport op hetzelfde niveau wordt gezet als de gewone sport. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de geleverde prestaties. Ik word zo nog heel wat keren aangesproken over de sabotage van mijn racewagen en de daaropvolgende overwinning.”

Peter Genyn is pas de tweede sportman die deze eer te beurt viel. De pas overleden wielerkampioen Herman Vanspringel ging hem voor. Ook stripauteur Willy Vandersteen, en het echtpaar De Belder van het Arboretum zijn ereburgers van Kalmthout.

Ook Nieuwmoer is trots op zijn kampioen. © Margo Tilborghs

De nieuwe ereburger wordt vrijdag 18 november gevierd in Sportpark Heikant. Niet alleen Peter Genyn wordt in de spotlights gezet, ook de 50ste verjaardag van de sportraad wordt dan gevierd en het boek over de sportgeschiedenis van Kalmthout krijgt ook de nodige belangstelling. (Erik Vandewalle )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten