Muzikanten van asielboot Reno raken gevoelige snaar met ‘The Boat Band’: “Ik wil bewijzen dat het wel kan”

 ©  Fixatief

Gent -

Muziek is een taal die verbindt. Dat bewijst The Boat Band, een project van de Gentse muzikant Thomas Noël met onder anderen vluchtelingen van de asielboot Reno. Tijdens de openingsavond van Bij De Vieze Gasten in de Brugse Poort pakten de vijftien bandleden uit allerlei windstreken moeiteloos het publiek in.

Sander Luyten

“Misschien om te bewijzen dat het wel kan.” Thomas Noël moet eens goed nadenken waarom hij The Boat Band heeft opgericht. De muzikant en fotograaf die samenwerkte met onder anderen Peter Vermeersch, Wouter Vandenabeele en Josse De Pauw, heeft nochtans werk genoeg. “Ondanks de verschillende achtergronden, meningen en culturele verschillen is dit project voor mij een heel positieve ervaring.”

The Boat Band telt vandaag ongeveer vijftien leden, afkomstig uit landen als Iran, Egypte, Soedan, Nepal, Turkije, Koerdistan en Bulgarije. Maar het project begon ooit met één Palestijn. “Die man zat op de Renoboot en ik heb hem leren kennen via De Centrale. We hebben samen wat muziek gespeeld, maar met tweeën is dat ook maar triestig. Dus ben ik naar de boot gegaan om te kijken of daar nog mensen zaten die een instrument konden spelen.”

Knuffelen

Het nieuws over de multiculturele band verspreidde zich en ook andere mensen zonder papieren, asielzoekers en migranten die al lang in Gent wonen, wilden meespelen. “Al die nationaliteiten samen is niet evident, maar ze voelen zich op hun gemak bij mij. We zijn als één familie en er wordt heel veel geknuffeld”, zegt Noël. “We accepteren elkaars verschillende achtergrond, religie en levensstijl. Muziek is de verbindende factor.” (lees verder onder foto)

 ©  Fixatief

Het concert afgelopen vrijdag bij De Vieze Gasten was er een met serene, bezwerende muziek, maar het repertoire ligt niet vast. “Soms is dat traditionele muziek, maar ik laat het afhangen van wie er is en wat ze kunnen spelen. Daar probeer ik dan iets mee te doen, naargelang de verschillende karakters. Muziek is onze gemeenschappelijke taal, maar de groep verandert ook vaak. Onlangs ging een bandlid terug naar Egypte en is een Venezolaan zonder papieren het land uitgezet.”

Film

Omdat alle bandleden ongelofelijke verhalen hebben, was Noël hen beginnen te filmen, in een poging een portret van zijn muzikanten te maken. Hij wilde daarmee naar scholen gaan, maar door corona viel dat project stil. Met de hulp van regisseur Niko Himschoot en monteur Febe Simoens is van al dat materiaal toch een kortfilm gemaakt. Die schetst vier portretten en werd vrijdagavond getoond. “Ik ben er zelf van verschoten. Het was heel emotioneel. In de zaal zaten sommige mensen zelfs te huilen. Heel mooi allemaal”, zegt Noël. (lees verder onder foto)

 ©  Fixatief

Verschillende scholen willen de film vertonen en ook The Boat Band krijgt heel wat aanvragen. Noël laat het allemaal organisch groeien, maar beseft dat het werkbaar moet blijven: “Binnenkort zit ik samen met de bandleden en ga ik luisteren naar wat ze zelf willen. Ik ben het bindmiddel, maar ik probeer hen zo te sturen dat ze me niet meer nodig hebben. Er is een idee om kleine groepjes muzikanten te vormen die bij elkaar passen, jamsessies te organiseren en af en toe nog eens allemaal samen te spelen.”

Gevoeligheden

“Ik doe alles vrijwillig, maar dit project heeft me al veel gegeven”, zegt Noël. “Ik leer bij over verschillende culturen en nationaliteiten, al hun kleine verschillen en gevoeligheden. En ook over de vele Gentse subculturen. Dankzij The Boat Band kan iedereen zijn wie hij of zij is en accepteren ze elkaar ook. Als je mensen kunt helpen, waarom zou je het dan niet doen?”

INFO: www.thomasnoel.be

 ©  Joke De Ruyver

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent