4 migranten dood aangetroffen en 29 vermist bij Canarische Eilanden

(archiefbeeld) ©  BELGAIMAGE

De Spaanse reddingsdiensten hebben vier lichamen aangetroffen in een migrantenboot voor de kust van de Canarische Eilanden. Dat gebeurde enkele uren nadat een enkele opvarende gered kon worden door een vrachtschip, melden de autoriteiten zondag.

mtmBron: BELGA

De ngo Caminando Fronteras meldde op Twitter op 24 september een noodoproep te hebben gekregen van dezelfde boot, enkele uren nadat hij vertrokken was vanop de kust van de Westelijke Sahara. Aan boord zouden 34 mensen hebben gezeten, 29 migranten zijn dus als vermist opgegeven.

Na een week zonder nieuws werd een boot aangetroffen ten zuiden van de Canarische Eilanden met aan boord “een totaal uitgeputte man van 26 jaar en vier lichamen. Enkele uren later wisten we dat het om de boot die vertrokken was met 34 mensen aan boord”, zegt CEO van Caminando Fronteras, Helena Maleno. “De 29 anderen werden opgeslokt door de oceaan (...) Een nieuwe tragedie op een van de gevaarlijkste routes voor migranten, de route van de Canarische Eilanden.”

De boot werd door de Spaanse kustwacht aangetroffen op 280 kilometer van Gran Canaria.

Sinds het begin van het jaar hebben al zowat 11.500 migranten de oversteek gemaakt vanuit Afrika naar de Canarische Eilanden. Volgens Caminando Fronteras stierven ook 978 mensen tijdens de de tocht.

De Canarische Eilanden liggen op slechts honderd kilometer van Marokko, maar de meeste migranten komen van verder richting het zuiden. Sommigen vertrekken zelfs in Mauritanië en moeten een reis van duizend kilometer afleggen.

De route is bijzonder gevaarlijk vanwege de hevige stroming in de oceaan. Toch proberen sinds eind 2019 steeds meer migranten via die weg naar Europa te reizen, nadat het aantal patrouilles in de Middellandse Zee werd opgetrokken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten