Dodental loopt op: al minstens 133 mensen omgekomen bij protesten Iran

 ©  REUTERS

In Iran zijn minstens 92 mensen gedood door het harde optreden tegen de protesten naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die al twee weken aan de gang zijn. Bij botsingen die uitbraken in Zahedan, een stad in de zuidoostelijke provincie Sistan en Beloetsjistan, zijn nog eens 41 mensen gedood door de veiligheidsdiensten. Dat heeft de ngo Iran Human Rights (IHRNGO), die opereert vanuit Oslo, zondag gemeld.

mtmBron: BELGA

Sistan en Beloetsjistan, aan de Pakistaanse grens, is de thuisbasis van de Beloetsji-minderheid, waarvan de meeste leden de soennitische islam aanhangen. Na het vrijdaggebed verzamelden betogers in Zahedan om te protesteren tegen de verkrachting van een vijftienjarig meisje door een politiechef. De betoging werd bloedig onderdrukt door de veiligheidsdiensten. De lokale ngo Baluch Activists Campaign (BAC) publiceerde de namen van de 41 betogers die gedood werden, aldus nog IHRNGO. Officiële bronnen bevestigen zondag slechts 19 doden en 20 gewonden. Volgens Teheran zijn vijf leden van de Revolutionaire Garde gedood bij wat een “terroristisch incident” genoemd wordt.

“Het doden van betogers in Iran, in het bijzonder in Zahedan, komt neer op misdaden tegen de menselijkheid. De internationale gemeenschap heeft de plicht om deze misdaad te onderzoeken en te voorkomen dat de Islamitische Republiek nog meer misdaden pleegt”, zegt Mahmood Amiry-Moghaddam, directeur van IHRNGO.

IHRNGO bevestigt dat in de rest van het land ook al 92 mensen door de veiligheidsdiensten van de Islamitische Republiek gedood zijn, wat het totaalaantal op 133 dodelijke slachtoffers brengt. De internetonderbrekingen en blokkeringen van Whatsapp en Instagram bemoeilijken echter het schatten van het dodental.

De protesten begonnen op 16 december, de dag waarop Amini overleed, nadat ze drie dagen eerder in Teheran was opgepakt door de zedenpolitie. Amini was met haar familie uit Saqqez in Koerdistan naar de Iraanse hoofdstad gereisd om familie te bezoeken. Ze zou de kledingvoorschriften in het streng-islamitische land hebben overtreden. De protesten, vaak aangevoerd door vrouwen, verspreidden zich vervolgens naar verschillende delen van Iran. In de hele wereld worden betogingen georganiseerd uit solidariteit met de Iraanse vrouwen. Zaterdag vonden er in meer dan 150 steden manifestaties plaats.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten