Spontane staking op luchthaven Charleroi

 ©  BELGA

Op de luchthaven van Charleroi is zondagnamiddag een spontane staking uitgebroken die het luchtverkeer verstoort. Dat heeft de communicatiedienst van de luchthaven bevestigd na een bericht van RTL Info.

mtmBron: BELGA

Het initiatief voor de staking komt van het veiligheidspersoneel van de luchthaven, dat een conflict heeft met BSCA Security, de maatschappij die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de luchthaven. Volgens RTL Info startte de staking rond 14.30 uur en konden de passagiers een uur lang de luchthaven niet betreden. Tegen 16 uur was de vertrekhal afgeladen vol.

In een mededeling stelt de luchthaven zondagavond dat het ongenoegen voortvloeit uit de beslissing van BSCA Security om een toekomstige openbare aanbesteding toe te kennen aan twee operatoren in plaats van één. Het gaat om een aanbesteding voor de veiligheidscontroles waaraan de passagiers zich moeten onderwerpen voor ze naar de gates kunnen.

Het veiligheidspersoneel is bezorgd over de overname van de huidige agenten door de nieuwe operatoren, alsook over veranderingen op het vlak van opleiding en vergoeding.

De directie onderstreept in de mededeling dat ze bereid is om deze bekommernissen zo goed mogelijk op te vangen in het bestek van de aanbesteding. Ze wijst er ook op dat de salarissen geregeld worden in het paritair comité 317.

“De luchthaven betreurt deze wilde protestgolf die de passagiers in gijzeling neemt, ondanks het feit dat er op 30 september nog besprekingen werden gehouden waarin de directie van BSCA Security had bevestigd dat ze de aanbesteding zo goed mogelijk wil omkaderen om tegemoet te komen aan de verwachtingen van het personeel van onderaannemer Security Master”, besluit de directie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten