Staatsgreep Burkina Faso: afgezette juntaleider Damiba gaat akkoord om ontslag te nemen

 ©  AFP

Luitenant-kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba, tot vrijdag het hoofd van de militaire junta in Burkina Faso, gaat ermee akkoord om ontslag te nemen. Dat melden religieuze en regionale leiders. Damiba, die begin dit jaar zelf aan de macht kwam door een staatsgreep, werd vrijdag door kapitein Ibrahim Traoré opzijgeschoven.

mtmBron: BELGA

“Na bemiddelingsacties” door de leiders tussen Traoré en Damiba, “heeft president Paul-Henri Sandaogo Damiba zelf zijn ontslag voorgesteld om botsingen te vermijden met ernstige menselijke en materiële gevolgen tot gevolg”, klinkt het in een mededeling.

Volgens het persbericht heeft Damiba zeven voorwaarden geformuleerd in ruil voor zijn ontslag. Het gaat onder meer over garanties over de veiligheid van de soldaten die hem steunen en over het feit dat ze vervolgd zullen worden, garanties over de veiligheid en het respect van de rechten van Damiba en van zijn medewerkers en de naleving van de afspraken met de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) over de terugkeer van burgers aan de macht binnen de twee jaar. 

Damiba had eerder nog verklaard dat hij niet van plan was om af te treden, hoewel manifestanten in Ouagadougou al twee dagen zijn ontslag vragen. Hij riep zaterdag de militairen die de macht grepen op om “tot rede te komen” om een burgeroorlog te vermijden.

Aangeboden door onze partners