Voetbal Challenger Pro League SK Beveren - Lierse SK: 5-0

SK Beveren swingt onder impuls van Ribeiro Costa voorbij mak Lierse: “Een referentiematch”

Lucas Ribeiro Costa (rechts) was de man van de wedstrijd met drie assists en een doelpunt. ©  BELGA

Beveren-Waas -

Feest op de Freethiel. SK Beveren vernederde zondagmiddag Lierse SK. De bezoekers uit Lier werden met 5-0 huiswaarts gestuurd. Een serieuze vernedering. Ribeiro Costa kroonde zich met een doelpunt, drie assists en talloze dribbels tot man van de match. “Ik wist dat die doelpunten en assists vroeg of laat zouden volgen”, aldus de Braziliaanse dribbelaar.

Wim Houttequiet

Vijf doelpunten, een clean sheet, goed gevulde tribunes en een uitstekende sfeer. SK Beveren zorgde zondagmiddag voor promotie van het voetbal. Want ondanks de woelige week - met de voorstelling van Mbokani en de zware blessure van Maderner - had trainer Wim De Decker een uitstekend plan klaar om Lierse te bekampen. In een verrassende 3-5-2-opstelling speelde geel-blauw de bezoekers uit Lier negentig minuten lang van het kastje naar de muur. Al kregen ze ook wel vier doelpunten in geschenkverpakking aangereikt. Eerst beging Raemaekers een fout in de zestien. Ribeiro Costa faalde niet vanop de stip. Later sloeg Gillekens tweemaal aan het klungelen, waardoor Barry en Hoggas konden profiteren. Barry buitte dom balverlies van Brebels nog uit. En ook de ingevallen Coopman mocht nog zijn doelpuntje meepikken. Akkoord, een zwaluw maakt de lente niet, maar dit was een degelijke wedstrijd.

Een uitblinker aanduiden zou de collectieve teamprestatie oneer doen. Reus hield opnieuw de netten schoon. Het verdedigende trio Wuytens, Vukotic, Bateau stond als een huis. Everton Luiz, Van Damme en Hoggas waren negentig minuten baas op het middenveld. Corryn en Ismaheel dweilden onvermoeibaar de flanken af. Barry liet zijn neus voor doelpunten opnieuw zien. Maar wat gezegd van Ribeiro Costa? De voorbije weken was hij niet altijd even efficiënt, maar zondag kroonde hij zich met drie assists en een doelpunt tot man van de match. De Braziliaan was een constante gesel voor Lierse. “Dat geeft me natuurlijk enorm veel voldoening”, vertelt Ribeiro Costa met een kamerbrede glimlach. “Vooral omdat ik mijn ploegmaats kan laten scoren. Een doelpuntje maken is altijd goed voor het vertrouwen, zeker voor de aanvallers. Efficiëntie was de voorbije weken een probleem. Zelf kon ik al vier matchen geen doelpunt maken of assist geven. Dat is voetbal. Maar ik heb mijn hoofd nooit laten hangen. Vroeg of laat zouden de doelpunten en assists volgen. We hebben gewoon een goede match gespeeld, zowel offensief als defensief. Ons harde werk werd beloond. Dit was misschien wel een referentiematch.”

En Dieumerci Mbokani? Die zag dat het goed was. De papieren van de Congolees waren niet tijdig in orde geraakt, waardoor zijn debuut een weekje wordt uitgesteld. “Hij gaat deze ploeg veel bijbrengen”, steekt Ribeiro Costa zijn bewondering niet onder stoelen of banken. “Het is een ongelofelijke speler. Het is een plezier om met hem te voetballen. Op training hebben we alvast een connectie. En ik hoop dat hij veel doelpunten voor ons zal maken.”

Door de transfer van Mbokani en deze knalprestatie zet SK Beveren zijn ambities om te promoveren kracht bij. Dat zag ook Lierse-trainer Tom Van Imschoot: “Beveren werpt zich op als kandidaat nummer één om mee te doen voor de titel.” Al blijven ze in Beveren zelf iets voorzichtiger. “Natuurlijk is het onze ambitie om mee te doen voor promotie”, besluit Ribeiro Costa. “Maar de competitie is nog lang. Er zitten verschillende sterke ploeg in deze reeks en moeten de voetjes op de grond houden.”

Aangeboden door onze partners