Centrumrechtse partij van ex-premier Bojko Borisov volgens exitpolls aan kop in verkiezingen Bulgarije

 ©  AFP

De conservatieve partij GERB van ex-premier Bojko Borisov wint volgens de exitpolls de parlementsverkiezingen in Bulgarije. De overwinning is verwacht, maar de vraag is of Borisov erin zal slagen om een coalitie te vormen.

mtmBron: BELGA

De Bulgaren trokken zondag voor de vierde keer sinds april 2021 naar de stembus, na de val van de regering van premier Kiril Petkov. Zijn coalitieregering verloor de parlementaire meerderheid in juni nadat de populistische partij ITN de coalitie had verlaten. Sinds 2 augustus 2022 leidt Galab Donev, een raadgever van president Rumen Radev, een overgangsregering, tot er een nieuwe regering gevormd kan worden.  

GERB, in april 2021 nog de verliezer van de verkiezingen na beschuldigingen van corruptie door de toenmalige oppositie, lijkt nu zoals verwacht af te stevenen op een overwinning. Volgens een exitpoll van Gallup International Balkan krijgt de partij van Borisov 24,6 procent van de stemmen. Op nummer twee staat de liberale PP (‘Wij gaan door met de verandering’) van ex-premier Kiril Petkov, met 18,9 procent. 

Borisov was al drie keer eerder premier, tussen 2009 en 2021. Hij voerde een campagne met een boodschap van “terugkeer naar stabiliteit”.

De drie partijen van de laatste regeringscoalitie, PP, de socialisten en de conservatief-liberaal-groene coalitie DB, halen volgens de exitpoll ruim 37 procent. In het parlement kunnen maximaal acht partijen zitten, onder hen ook opnieuw de pro-Russische nationalistische partij ‘Wedergeboorte’.

Volgens de Gallup-peiling kwam iets meer dan 35 procent van de kiesgerechtigden opdagen.

Bulgarije, dat van de ene politieke crisis in de andere rolt, is sinds 2007 lid van de Europese Unie. Het Balkanland, dat 6,9 miljoen inwoners telt, is het armste land van de EU. Het is een parlementaire republiek met 240 volksvertegenwoordigers die verkozen worden voor een mandaat van vier jaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten