Elke dag duizend opzoekingen in online databank voor gerechtsdeskundigen en vertalers/tolken

 ©  BELGA

Sinds de opstart van de online databank voor gerechtsdeskundigen en beëdigd vertalers/tolken op 18 maart, zijn er in de databank 107.000 opzoekingen gedaan. Dat komt neer op gemiddeld 1.000 opzoekingen per werkdag. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. De Open VLD-minister spreekt van een “groot succes”.

gjsBron: BELGA

De vraag naar een toegankelijke digitale databank voor gerechtsdeskundigen en vertalers/tolken leeft al veel langer. In het verleden moest men langsgaan bij de rechtbank waar men dan in een papieren lijst op zoek kon naar een vertaler of een tolk. Die procedure was tijdrovend, de lijst was onoverzichtelijk en het overzicht zelf was vaak niet up-to-date. 

De beroepsverenigingen van de gerechtsdeskundigen en de vertalers/tolken drongen al meer dan tien jaar aan op een nationale databank die online consulteerbaar is voor burgers, bedrijven en overheidsinstellingen.

“Zeer goede cijfers”

Onder impuls van minister Van Quickeborne werd de databank in maart van dit jaar gelanceerd. Momenteel zitten er 2.600 vertalers en tolken en meer dan 2.150 gerechtsdeskundigen in het online register. 

“Zes maanden na de start van de online databank, kunnen we zeer goede cijfers voorleggen. Er zijn al meer dan 107.000 opzoekingen gebeurd, waarvan 78 procent voor een vertaler of tolk en 22 procent voor een gerechtsdeskundige”, aldus minister Van Quickenborne. Hij stelde de resultaten dit weekend voor, via videoconferentie, tijdens een evenement ter ere van het tienjarig bestaan van Lextra Lingua, de beroepsvereniging voor vertalers en tolken. 

“Als we het aantal opzoekingen bekijken, gaat het over gemiddeld 1.000 consultaties per werkdag. Dat is een stevig begin, maar de databank zal nog veel meer ingeburgerd raken”, meent de Open VLD-minister. Volgens hem bewijst het succes van de databank “de kracht en klantvriendelijkheid van digitalisering”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten