Politie sluit studenten in rond Iraanse universiteit tijdens dodelijke protesten

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn de lessen ter plaatse aan de belangrijkste wetenschappelijke universiteit van het land vanaf maandag opgeschort nadat er zich zondagavond gewelddadige incidenten voordeden tussen studenten en de ordediensten. Dat meldt een plaatselijk nieuwsagentschap.

gjsBron: bbc, belga

“De universiteit voor technologie van Sharif heeft aangekondigd dat als gevolg van de recente gebeurtenissen en de noodzaak om studenten te beschermen (...), alle lessen vanaf maandag virtueel zullen worden gehouden”, aldus het agentschap Mehr.

LEES OOK. Dodental loopt op: al minstens 133 mensen omgekomen bij protesten Iran

Volgens Mehr verzamelden zondagnamiddag zo’n 200 studenten aan de universiteit, waar ze slogans scandeerden tegen het religieuze systeem dat in de islamitische republiek van kracht is, zoals “vrouw, leven, vrijheid” en “studenten verkiezen de dood boven vernedering”. De studenten protesteerden naar aanleiding van de dood van de Mahsa Amini en de arrestatie van demonstrerende studenten bij eerdere manifestaties.

Sinds 16 september wordt in Iran al elke dag geprotesteerd, nadat de 22-jarige Amisi in het ziekenhuis overleed. Zij was drie dagen eerder door de zedenpolitie gearresteerd, omdat zij zich niet gehouden zou hebben aan de strenge kledingvoorschriften in het islamitische land.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten