Atletiek Marathon van Brussel 

Frederik Saman valt na krampen net naast podium in marathon van Brussel: “Apart gevoel om Koning Boudewijnstadion binnen te lopen”

Frederic Saman mocht in het Koning Boudewijnstadion pronken met zijn medaille en een knappe vierde plaats. ©  rr

De Keniaan Dominic Mibei liep zondag in 2u14’13” naar de zege in de Brussels Airport Marathon, voor zijn landgenoot Philip Koech. Frederik Saman legde een heel eind later beslag op de vierde plaats. “Jammer dat ik in de finale krampen kreeg en zo een mooie podiumplaats moest laten schieten”, aldus de 36-jarige afstandsloper uit Erps-Kwerps.

Willy Goossens

“Toen we ’s morgens aan de voet van het Atomium vertrokken, was het nogal een miezerig weertje”, zegt Saman, toevallig ook zelf werknemer bij Brussels Airport. “De drie Kenianen namen op slag het commando in handen. Ik heb hen nog een kilometer gevolgd, maar ben dan wijselijk op mijn eigen tempo overgeschakeld. Wegens de weersvoorspellingen was ik eigenlijk niet direct van plan om er vol tegenaan te gaan. Maar eens we vertrokken waren, zat ik toch weer meteen in wedstrijdmodus. En dan werd het toch mijn doel om onder 2 uur en 40 minuten te lopen.”

De lopers kregen in en rond Brussel een totaal nieuw parcours voorgeschoteld. “De eerste tien kilometers richting Jette waren vrij heuvelachtig met nogal wat draaien en keren. Daarna werd het een stuk vlakker met onder meer een passage naast het kanaal. Ik liep de hele tijd in mijn eentje, maar kon bij bepaalde keerpunten vaststellen dat ik over een veilige marge beschikte ten opzichte van de eerste achtervolgers. Toen een van die Kenianen na dertig kilometer uitstapte, wenkte trouwens een mooie podiumplaats.”

In Valencia voor record

Tot de 36ste kilometer verliep alles vlekkeloos en had Saman zelfs nog enkele minuten voorsprong op zijn recordschema. “Maar dan brak de veer een beetje wegens krampen. Dat was natuurlijk balen, ook al omdat ik in die slotkilometers nog gepasseerd werd door François Clais, die als derde zou eindigen. Het was de allereerste keer dat ik het Koning Boudewijnstadion binnenliep, een heel apart gevoel. Ik dacht toen toch even terug aan de meetings van de Memorial Van Damme, waar ik als toeschouwer aanwezig was. Toen ik over de eindstreep rende, wees de klok 2u42’27” aan. Natuurlijk was ik best tevreden, ook al omdat ik niet meer dan zeventig kilometer per week train. De combinatie met werk en gezin laat me trouwens niet veel meer toe. Over twee maanden ga ik opnieuw mijn kans in de marathon van Valencia. Daar hoop ik dan wel op een persoonlijk record.”

Stijn Kayenbergh werd negende in Brussel. De Vossemnaar liep naar een tijd van 2u47’12”. Plaats elf was voor Dimitri Parewyck in 2u48’22”. In totaal namen 1.130 afstandslopers deel aan de marathon van Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten