Afvalintercommunale steekt tandje bij om sluikstorters te beboeten: “Overtreders kunnen maar beter twee keer nadenken”

IDM zet deze week extra handhavers in om sluikstorters te pakken te pakken te krijgen.© ies

Lokeren / Zele / Moerbeke-Waas -

Van 3 tot 9 oktober wordt in heel Vlaanderen de Week van de Handhaving georganiseerd. Afvalintercommunale IDM wil tijdens die week in haar regio de strijd tegen sluikstorten nog opvoeren.

Ivan Elegeert

Tijdens de actieweek worden in 163 Vlaamse steden en gemeenten de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven om duidelijk te maken dat de maat vol is”, laat IDM-woordvoerder Annick Maes weten. “Heel wat lokale besturen en politiezones, de afvalintercommunales en Vlaamse partners bundelen de krachten en worden daarbij op verschillende locaties ook geassisteerd door camera’s die steeds meer opduiken op zwerfvuil- en sluikstortgevoelige plekken, de zogenaamde hotspots. We zetten tussen 3 en 9 oktober extra handhavers de straat. Het is jammer dat dergelijke acties nog steeds moeten bestaan, maar anderzijds zijn we blij met de vooruitgang die we jaar na jaar zien. Zo bleek uit onderzoek vorig jaar dat nagenoeg alle Vlamingen, zo’n 96 procent, het vanzelfsprekend vinden dat er sancties staan op het achterlaten van zwerfvuil en sluikstorten. Voor 8 op 10 Vlamingen mag daar een alternatieve straf tegenover staan.”

Hondenpoep en sigarettenpeuken

Concreet zal IDM deze week extra aandacht hebben voor het afval dat achtergelaten wordt op de twee carpoolparkings in IDM-gebied, het sluikstort in publieke vuilnisbakken en rond de glasbolsites. “We trekken ook naar de profwielerwedstrijd in Zele, waar we ook wielertoeristen zullen oproepen om proper te fietsen en op de openbare markten gaan we sensibiliseren rond peuken en hondenpoep. Tenslotte willen we in scholen en jeugdhuizen rokende jongeren bewust van de gevaren van sigarettenpeuken voor het milieu. Wie toch het slechte idee heeft om afval weg te gooien waar het niet thuis hoort denkt dus deze week beter twee keer na.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten