Vijf jonge twintigers veroordeeld voor meer dan 40 inbraken: kopstuk krijgt 37 maanden cel

Sudesh Jawalapersad toont een jaar geleden de beschadigde deur aan zijn tapasbar El Corazon op de Geelsebaan in Kasterlee. © Bart Van den Langenbergh

Turnhout, Kasterlee, Lille, Merksplas, Oud-Turnhout, Beerse, Retie -

Vijf twintigers zijn door de rechtbank in Turnhout veroordeeld voor ruim veertig inbraken in horecazaken in de omgeving van Turnhout, Kasterlee en Merksplas in oktober en november vorig jaar. De daders richtten meestal veel schade aan en waren vooral uit op geld, maar ook laptops en andere waardevolle spullen. Brend V. (20) uit Turnhout pleegde de meeste inbraken en kreeg een effectieve celstraf van 37 maanden.

Bart Van den Langenbergh

De politie kreeg van september tot en met november vorig jaar tientallen meldingen van inbraken in horecazaken, frituren, verenigingen en ook bij particulieren in Turnhout, Gierle (Lille), Kasterlee, Merksplas, Beerse, Retie en Oud-Turnhout. In de meeste gevallen vernielden de daders een toegangsdeur of ze verbrijzelden een raam. Ze haalden de zaak overhoop en waren vooral uit op cash geld in de kassa’s.

Zo sloegen ze begin oktober 2021 toe in de tapasbar El Corazon en in café Mastentop op de Geelsebaan in Kasterlee. In de Leistraat in Lichtaart drongen ze ook brasserie Torenhof binnen door een glazen deur te vernielen. “De dieven hebben de toegangsdeur langs de voorkant geforceerd en zwaar beschadigd. Eenmaal binnen hebben ze zowel het restaurant, de keuken als het privégedeelte doorzocht”, legde zaakvoerder Sudesh Jawalapersad van El Corazon vlak na de inbraak uit. “Ze hebben het potje waarin het fooigeld zat meegenomen en ook de lade van de kassa is verdwenen. Uit de gegevens van de kassa kon ik nagaan dat ze zes minuten nodig hadden om de kassa geopend te krijgen. De daders hebben heel wat schuiven en kasten opengetrokken. Uiteindelijk namen ze ongeveer 250 euro mee en zijn ze langs de achterdeur verdwenen.”

De kassa van café De Valk in Gierle werd in oktober 2021 geplunderd. © Hans Otten

Enkele dagen later sloeg de bende ook toe bij café Godelieve op Leiseinde in het Turnhoutse Zevendonk en in de cafés In Den Eik en De Valk in Gierle (Lille). Eind september 2021 drongen de dieven ook binnen bij snackbar Den Toren op de Nieuwe Kaai in Turnhout, waar ze aan de haal gingen met ongeveer duizend euro. En op 22 november 2021 sloegen ze hun slag in het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman in Oud-Turnhout, waar de kassa met 500 euro en sleutels verdwenen. Verder kregen voetbalclubs KFC Zwarte Leeuw en KFC Poppel ongewenst bezoek.

Diego Hens van café Godelieve op Leiseinde in Turnhout kreeg vorig jaar ook de inbrekers over de vloer. © Hans Otten

In enkele gevallen namen de daders bankkaarten en gsm-toestellen mee. Via een app op de gestolen gsm hebben ze geld van de rekening van de gedupeerden gehaald.

Waslijst

De onderzoekers kwamen uit bij in totaal 43 feiten, waarvan 31 gelukte diefstallen en 12 diefstalpogingen. Via onderzoek naar telefoonverkeer en de analyse van beelden van ANPR-camera’s en bewakingscamera’s kon de recherche uiteindelijk vijf jonge twintigers identificeren.

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft de vijf jongeren allemaal schuldig bevonden aan de inbrakenreeks. Hoofdbeklaagde Brend V. uit Turnhout moet in november nog 21 jaar worden. Hij kreeg met een effectieve gevangenisstraf van 37 maanden en een boete van 2.000 euro de zwaarste straf. “Hij was betrokken bij zeer veel feiten in een korte periode, ook samen met minderjarige mededaders”, oordeelde de rechter. “Hij kwam al vijf keer in aanraking met de jeugdrechtbank voor gelijkaardige feiten. De jongeman leefde een opgelegde avondklok en een verbod op drugsgebruik niet na.” De rechtbank heeft ook de onmiddellijke aanhouding van V. bevolen.

Fikse werkstraffen

De vier andere mededaders kregen van de rechtbank elk een fikse werkstraf en een boete opgelegd. D.V.H. (18) uit Turnhout kreeg 140 uren werkstraf en een boete van 800 euro. J.V.H. (20) uit Retie moet een werkstraf van honderd uren uitvoeren. S.G. (20) uit Turnhout is veroordeeld tot 160 uren werkstraf en 1.200 euro boete.

A.V.L. (20) uit Turnhout stond ook nog terecht voor het bezit van cannabis en van een vouwmes. Hij is bestraft met een werkstraf van 120 uren en een boete van 800 euro.

“De inbraken bezorgen de getroffen personen een groot economisch nadeel. Ze leiden ook tot een stijging van de verzekeringspremies en tot een onveiligheidsgevoel bij de bewoners”, luidde de motivatie van de rechtbank.

Aangeboden door onze partners