Actie Min Mol pleit voor wet tegen verspilling voedseloverschotten: “In Frankrijk bestaat al zo’n wet, waarom kan dat hier niet?”

Annelies Van Loo en Wally Antonsson van Actie Min Mol © Tommy Maes

Mol, Balen, Dessel, Retie -

Actie Min Mol vreest met de huidige energiecrisis niet alleen een toename van het aantal gezinnen die een beroep op de voedselbank moeten doen, maar ook minder toevoer van voedsel om te verdelen. Daarom pleit de vereniging voor een wet die grootwarenhuizen verplicht om overschotten niet meer te vernietigen.

Actie Min (Mensen in Nood) Mol is een vereniging die mensen uit de armoede wil halen. Zo organiseert de welzijnsschakel onder meer een voedselbank. Momenteel doen 323 gezinnen uit Mol, Balen, Dessel en Retie daar een beroep op. Een zeventigtal vrijwilligers is actief bij de vereniging.

“Iedereen die bij ons terechtkomt, is ook verplicht om bij het OCMW aan te kloppen”, vertellen Annelies Van Loo en Wally Antonsson van Actie Min. “Ons doel is mensen uit de armoede halen. Daarom sporen we hen aan om hulp te zoeken bij het OCMW van hun gemeente en we werken samen met diensten zoals CAW en de Biehal. Op die manier bouwen we voor iedere actieve gebruiker een traject op zodat ze hun leven weer op de rails kunnen zetten. Die aanpak werkt, want honderden mensen hebben opnieuw de draad kunnen oppakken.”

Minder voorraad

Tijdens de coronacrisis deden meer mensen een beroep op de voedselbanken en met de huidige energiecrisis is dat niet verminderd. “Afgelopen week zijn er bij ons nog dertien gezinnen bijgekomen”, zeggen Van Loo en Antonsson. “Daarnaast krijgen we vanuit de winkels minder voedseloverschotten binnen. Vooral op het vlak van verse groenten en fruit is dat aantal fors verminderd. Dat is voor een deel ook een gevolg van de energiecrisis waarbij grootwarenhuizen meer besparen en daardoor minder voorraden inslaan. Op zich is dat nog te begrijpen.”

Maar aan de andere kant zijn er volgens Actie Min Mol nog veel grootwarenhuizen die pertinent weigeren om hun voedseloverschotten aan voedselbanken te geven. “Ze gooien hun overschotten liever weg. Het kost hen zelfs niets om de voedseloverschotten aan ons te geven. We komen die zelf halen, want we hebben daar de nodige koelwagens voor. En ze hoeven ook niet te vrezen dat ze klanten verliezen. Want gezinnen die een beroep doen op de voedselbanken, hebben geen geld om in de supermarkt te winkelen.”

Daarom pleit Actie Min Mol voor een wet die grootwarenhuizen verplicht om hun overschotten niet meer te vernietigen, maar aan de voedselbanken te geven. “In Frankrijk bestaat er al zo’n wet, dus waarom kan dat niet in België of zelfs alleen in Vlaanderen?”, zeggen Van Loo en Antonsson.

“Recent is er nog een wet gestemd in verband met de bevriezing van huurprijzen voor woningen met een slechte EPC-waarde, dus ons voorstel is zeker realistisch. Uiteraard begrijpen we dat de voedingswaren in orde moeten zijn op het vlak van voedselveiligheid, maar we voldoen aan die normen. Bovendien kunnen we ook zelf de voedseloverschotten verwerken. Zo konden we enkele weken geleden via de veiling van Hoogstraten een hele voorraad paprika’s recupereren. Van een deel hebben we bijvoorbeeld soep laten maken door de collega’s van de Biehal.”

Tommy Maes 

www.actiemin.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten