Britse energieregulator waarschuwt voor ernstige gastekorten deze winter

 ©  EPA-EFE

Groot-Brittannië riskeert deze winter een tekort aan aardgas te hebben. Daarvoor waarschuwt de Britse marktregulator Ofgem in een brief die door de krant The Times kon worden onderschept.

wverBron: Sky News

Doordat Rusland de gaskraan naar Europa heeft dichtgedraaid, moet er op zoek gegaan worden naar alternatieve leveranciers. De Britten produceren zelf ook aardgas, maar moeten toch een groot deel importeren. Er loopt hiervoor een pijpleiding naar Noorwegen. Vanuit Rusland kwam er altijd al weinig gas naar het VK, maar bij koudeprikken importeerden de Britten wel gas uit Europa. En daar zijn nu geen overschotten te rapen.

In de brief zegt Ofgem dat er “door de oorlog in Oekraïne en gastekorten in Europa, een significant risico is op gastekorten deze winter in Groot-Brittannië”. Er bestaat de mogelijkheid dat het land de gasnoodtoestand moet uitroepen, klinkt het. Meer dan acht op tien Britten verwarmen hun woning met aardgas. Bovendien wordt meer dan 40 procent van de stroom in het VK opgewekt met gascentrales. Als er gastekorten zouden zijn, dreigen grootverbruikers zoals deze centrales tijdelijk te worden uitgeschakeld, aldus Ofgem. En dat dreigt dan weer tot miljoenenboetes te leiden voor de stroomproducenten.

Wat de impact zal zijn voor de stroomvoorziening, blijft onduidelijk. “We moeten op alle scenario’s voorbereid zijn deze winter”, reageerde Ofgem tegenover de BBC. Analisten menen dan weer dat vloeibaar aardgas (lng) naar de Britse havens kan blijven komen, zeker nu de Britse regering bijspringt om de hoge facturen te betalen.

Vloeibaar aardgas

Eerder op de dag had het Internationaal Energie Agentschap ook al in een rapport benadrukt dat besparingen op het gasverbruik komende winter cruciaal zijn in de Europese Unie, om te voorkomen dat de opslagplaatsen leeg raken en er tekorten zouden kunnen optreden.

Om de gasopslagen voldoende gevuld te houden tot het einde van het verwarmingsseizoen, moet de consumptie van gas met 9 tot 13 procent verminderd worden ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde, zegt het agentschap. Zelfs als er dan weinig vloeibaar aardgas in de Europese Unie zou toekomen, zouden de stocks 25 tot 30 procent gevuld blijven.

Late winterprik

Maar indien het gasverbruik niet lager gaat en indien er vanaf november geen gasleveringen meer zijn uit Rusland, dan zou het niveau van de stocks in februari tot onder 5 procent kunnen dalen bij weinig lng-leveringen. “Als de opslag tot dergelijke niveaus zakt, dan neemt het risico op tekorten toe tijdens een eventuele late winterprik”, aldus het IEA. Als er veel lng geleverd wordt, zouden de voorraden wegzakken tot minder dan 20 procent.

De EU-lidstaten zijn al bezig met besparingen, waardoor volgens het IEA dit jaar al een recorddaling van het verbruik met 10 procent te zien is. Voor volgend jaar rekent het IEA op een verdere daling van het gasverbruik in Europa met 4 procent. Met name in de industrie wordt minder gas verstookt omdat fabrieken zijn stilgelegd, maar ook in de energiesector omdat meer steenkool en olie worden gebruikt voor energieproductie.

“De Russische invasie van Oekraïne en de scherpe verlaging van de gasleveringen aan Europa veroorzaken aanzienlijke schade aan consumenten, bedrijven en economieën, niet alleen in Europa, maar ook in opkomende landen”, zegt IEA-energie- en veiligheidsdirecteur Keisuke Sadamori in het rapport. Het agentschap verwacht dat ook in 2023 de gasmarkt erg krap zal zijn.

Aangeboden door onze partners