Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt: België schond mensenrechtenverdrag in euthanasiezaak

Themabeeld ©  Shutterstock

Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens geschonden in een euthanasiezaak. Dat zegt het Hof dinsdag in een arrest.

jvhBron: BELGA

Het was onze landgenoot Tom Mortier die eerder naar het Hof was gestapt nadat zijn moeder Godelieve De Troyer in 2012 euthanasie had gekregen van de bekende LEIF-arts en oncoloog Wim Distelmans wegens depressie. Volgens Mortier schoot België tekort in het beschermen van het leven van zijn moeder en gebeurde er geen grondig onderzoek naar haar dood.

LEES OOK. Europees Mensenrechtenhof buigt zich over euthanasiezaak tegen België: “De staat moest mijn moeder beschermen, maar deed dat niet”

De advocaten van Mortier verklaarden daar destijds over dat het ging om “een vrouw die onder de zorg stond van een psychiater en volgens de medische definities een kwetsbaar persoon was”. “De staat had de plicht om haar te beschermen, maar deed dat niet”, aldus Robert Clarke, één van de advocaten. De 64-jarige De Troyer worstelde jaren met depressies. Toen haar eigen dokter weigerde om in te gaan op haar verzoek tot euthanasie, richtte ze zich tot andere artsen, onder wie Distelmans.

Het Hof onderzocht of de Belgische staat delen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden heeft en kwam dinsdag met een arrest daarover. De conclusie is dat België in de zaak artikel 2 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, betreffende het recht op leven, heeft geschonden “wegens het ontbreken van een doeltreffende controle achteraf op de wettigheid van de euthanasie die op de moeder van verzoeker is uitgevoerd”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten