Na vijf jaar opnieuw Dag van de Veiligheid: spectaculaire demonstraties tonen hoe efficiënt hulpdiensten werken

De burgemeesters van Deinze, Zulte en Lievegem met de verantwoordelijken van hulp- en politiediensten onder wie zonechef Benny Van Wabeke kijken uit naar de Dag van de Veiligheid. © JDV

DEINZE/ZULTE/LIEVEGEM -

Wil je zien hoe een hond een vermist kind kan opsporen, hoe een parachutist gered wordt die verkeerd neerkomt, hoe een bestuurder uit een brandende auto wordt ontzet, welke gevolgen de ontploffingen van een airbag veroorzaken, hoe de douane tegenwoordig werkt, hoe een drone wordt ingezet? Dat en nog veel meer kan je beleven op zondag 9 oktober tussen 10 uur ’s morgens en 17 uur op de Dag van de Veiligheid.

John De Vlieger

Die wordt georganiseerd op de terreinen van de brandweerkazerne en politiecommissariaat van de zone Deinze-Zulte-Lievegem in de Stadionlaan in Deinze.

“Het is al vijf jaar geleden dat we nog eens een opendeurdag organiseerden”, zegt woordvoerdster Julie Van den Heede van de politie. “Bijzonder is dat in de voormiddag ook vier kinderen langskomen die dankzij de Make a Wish-organisatie hun droom gerealiseerd zien. Tussen 10 en 17 uur zetten zowel de brandweer als de politie hun deuren open voor het grote publiek. In ons politiecommissariaat is er zelfs een parcours ingesteld om onder begeleiding het complex en de organisatie te bezoeken. Tijdens de rondleiding krijgen ze de cellen te zien, de verschillende uniformen die worden gedragen en krijgen ze uitleg over het vingerafdrukkensysteem en de vikdeoverhoren.”

Fietspatrouilles

“Kinderen kunnen er lasershooten of een foto laten maken waarbij ze als politie-inspecteur fungeren. Het fietspatrouilleteam laat zien hoe ze zelfs per fiets geweld kunnen afremmen en beheersen. Er wordt verder uitleg gegeven over het rekruteren en opleiden van politiemensen. Vanzelfsprekend worden de meeste activiteiten buiten georganiseerd.”

Naast brandweer en politie verlenen ook het Rode Kruis, het ziekenhuis van Deinze, de ambulancedienst, defensie, douane, Dovo, de Federale Wegpolitie, het parket van Oost-Vlaanderen en de Civiele Bescherming van Brasschaat hun medewerking.

“Vorige keer kwamen er 5.500 bezoekers langs”, zegt luitenant Marc Naessens van de brandweer. “De demonstraties beloven alvast de moeite te worden. In de brandweerkazerne tonen we de verschillende interventiepakken en ontplofte gasflessen. Kinderen kunnen zich buiten even brandweerman wanen in het schuimbad of bij het blussen van een huisje met water. Aan de volwassenen tonen we en laten we henzelf oefenen hoe een brandende frietketel gedoofd wordt, hoe een geklemd persoon uit een auto bevrijd wordt, hoe een duiker een dier of persoon uit het water haalt en wat te doen in andere noodgevallen.”

Ballonvaart te winnen

“We sluiten de dag af met een spectaculaire actie tussen 16.45 uur en 17 uur. Wie aanwezig is op de Dag van de Veiligheid maakt kans op een gratis ballonvaart. De prijzen worden ter plaatse om de twee uur getrokken. Vergeten we zeker niet de collega’s van het Sint-Vincentiusziekenhuis en het Rode Kruis die ook hun medewerking verlenen. Waaghalzen kunnen plaats nemen in een tuimelwagen of kijken door een virtual reality bril die een dodehoekongeval simuleert.”

“Met deze dag zetten we niet alleen de hulpdiensten in de kijker maar staan we samen met mijn collega-burgemeesters ook even stil bij de uitdagingen die op ons afkomen om de werking van al die hulpdiensten budgettair rond te krijgen. Op het helpen van mensen in nood staat geen rem maar we moeten efficiënt zijn”, besluit burgemeester Jan Vermeulen van Deinze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten