Van der Straeten roept op tot politieke wil rond belasting van overwinsten energieproducenten

Minister van Energie Tinne Van der Straeten. ©  BELGA

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft dinsdag iedereen in het parlement opgeroepen tot politieke wil om de overwinsten van elektriciteitsproducenten te belasten. De minister legde daarvoor dit weekend een voorstel op tafel van de regering.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA

De Europese ministers van Energie raakten het vrijdag eens over een kader voor het belasten van de overwinsten van energieproducenten. Minister Van der Straeten kwam dit weekend met een voorstel voor een crisisbijdrage. Dat moet een bedrag van 4,7 miljard euro aan overwinsten afromen van de energieproducenten, onder meer van kerncentrales. In de Kamercommissie zei de minister dinsdag dat ze aan de CREG heeft gevraagd een formule uit te werken die er ook de gasgestookte centrales bij betrekt.

Voor elektriciteitsbedrijven zouden alle inkomsten boven de grens van 130 euro per megawattuur aan 100 procent worden belast. Dat gaat verder dan het door Europa voorgestelde plafond van 180 euro. Het bedrag werd vastgesteld op basis van een berekening van de CREG, die vergelijkingen maakte met voorgaande jaren, en zal de investeringscapaciteit van de betrokken bedrijven niet in gevaar brengen, verzekerde Van der Straeten dinsdag. De maatregel zou van toepassing zijn op de overwinsten die dit jaar nog worden gemaakt. Juridisch gezien kan dat zolang de wet en de uitvoeringsbesluiten voor het einde van het jaar worden goedgekeurd.

Politieke wil

“Technisch kunnen we dit altijd laten werken. De basis daarvoor ligt in de verordening. Die verordening biedt ook de basis om daarin verder te kunnen gaan op basis van de omstandigheden hier in België”, zei minister Van der Straeten. “Waar het hier over gaat is politieke wil, de politieke wil om dit effectief te doen. Om effectief vast te stellen dat er in dit land grote winnaars zijn die vandaag meer verdienen meer dan ze ooit hadden gedacht. En dat er tegenover die grote winnaars grote verliezers staan. Onze gezinnen en onze bedrijven, die ook nooit hadden verwacht dat zij zouden geconfronteerd worden met die zeer hoge facturen”, voegde ze daar aan toe. “En een politieke wil om ervoor te zorgen dat die winsten die nooit verwacht waren, dat die ook effectief worden teruggegeven worden aan zij die geconfronteerd worden met de gevolgen. De politieke wil om een onrechtvaardige situatie recht te zetten.”

Engie is bezorgd over de verlenging van de kernreactoren. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Energieproducent Engie, die ook zou moeten bijdragen aan de crisisbijdrage, heeft al zijn bezorgdheid geuit. De beslissing zal volgens de Franse groep gevolgen hebben voor haar investeringscapaciteit, met name voor de verlenging van de kernreactoren van Doel 4 en Tihange 3, waarover momenteel met de regering wordt onderhandeld. De kwestie van het belasten van overwinsten maakt geen deel uit van de onderhandelingen met de Franse groep, aldus de minister, net zomin als een verlenging met meer dan tien jaar van een groter aantal reactoren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten