Tot 4 jaar cel gevraagd voor dealers die tientallen kilogram speed verpatsen

 ©  Shutterstock

Kortrijk/Lanaken/Lo-Reninge/Menen -

Vijf personen moesten zich dinsdagmorgen verantwoorden voor de rechtbank in Kortrijk voor drugsfeiten. Een koppel uit Menen en een koppel uit Lo-Reninge zouden tientallen kilo speed verkocht hebben. Er werden celstraffen tot vier jaar gevorderd.

Joerie Dewagenaere

Nu eens 3 kilogram, dan eens 6 kilogram, soms zelfs tot 8 kilogram. De hoeveelheden speed die door een vijftal personen werden verhandeld spreken boekdelen. Geen kleine dealers, zo meent ook het Openbaar Ministerie.

Dat kwam het vijftal op het spoor in mei 2021 toen er een vermoeden was dat D.D. (37) en zijn vriendin C.D. (31) uit Menen speed dealden. Telefoontaps en observatie zorgden voor bewijs, een huiszoeking leverde onder meer bijna een kilogram speed op.

Verstopt in kippenhok

De politie kwam ook uit op een ander koppel dat zich ook inliet met louche feiten. Bij een huiszoeking bij C.C. (39) en D.H. (45) uit Lo-Reninge werden onder meer 635 xtc-pillen een grote hoeveelheid speed gevonden.

Een vijfde verdachte kon initieel nog vluchten van de politie, maar werd later teruggevonden in een kippenhok in Harelbeke – volledig onderkoeld en verward. F.L. (46) uit Lanaken had het hazenpad genomen omdat hij 2,2 kilogram speed had zitten.

Feiten niet betwist

Grote hoeveelheden en daar wil de procureur gepaste straffen aan geven. De drie mannen in het dossier riskeren vier jaar cel en een boete van 20.000 euro. Het parket berekende dat D.D. 95 kilogram speed zou hebben verkocht en daar 336.000 euro zou hebben aan verdiend – dat bedrag wil het laten verbeurdverklaren. Voor D.H. en F.L. zou dat respectievelijk 156.140 en 10.000 euro zijn.

Voor twee vrouwen in de zaak werd een celstraf van 2 jaar en een boete van 12.000 euro gevraagd. De feiten werden niet betwist, de hoeveelheden wel. De rechter velt een vonnis op woensdag 2 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten