Yellow Tigers verliezen op WK tegen topland Japan: kwartfinales worden plots stuk moeilijker

 ©  BELGA

Eén keer stunten tegen een absolute topper en Argentinië over de knie leggen. Dat is de weg naar de kwartfinales op het WK voor de Yellow Tigers. Tegen topland Japan konden ze dinsdag alvast niet stunten. Ze verloren met 1-3 (25-21, 20-25, 16-25, 22-25). Maar alles kan nog.

Hans Jacobs

Na vijf uitstekende wedstrijden in de eerste ronde van het WK volleybalden de Yellow Tigers op een positieve vibe. De punten uit de eerste ronde werden meegenomen naar de tweede ronde, een serieuze bonus.

Japan deed het dan wel niet bijzonder goed op ‘hun’ Olympische Spelen in Tokio 2021 – ze eindigden toen slechts als tiende – maar het is niet voor niets het nummer zeven van de wereld. Japan bestaat uit technisch bijzonder vaardige dames, met een haast onwrikbare verdediging, dus het is werken om punten te scoren. De Yellow Tigers waren wel in het voordeel wat lengte betreft, de ploeg is gemiddeld 7 centimeter groter dan de Japanse dames.

Nek-aan-nek

Het was, zoals verwacht, nek-aan-nek van bij de eerste set, maar de Tigers haalden die keurig binnen: 25-21.

Japan startte beter in de tweede set, was iets dominanter in de service en liep uit tot 6-1 en 11-4. De Tigers deden hun handelsmerk alle eer aan: met Team Belgium ben je nooit klaar. Ze verkleinden de achterstand tot 13-9, zelfs tot een driepuntenkloof (21-18), maar Japan stoomde door: 25-20.

In de derde set van hetzelfde laken een broek: Japan liep uit tot 17-8, de Tigers werden even overspeeld en verloren hun grinta. Japan won de derde set overtuigend. En dus werd het do or die in de vierde set. Eindelijk konden de Tigers hun voet weer naast die van Japan zetten. De set eindigde op een thriller, waar Japan drie matchballen versierde. De tweede was de goede: 22-25.

Nu tegen zwakkere broertje

Woensdagavond wacht Argentinië, in theorie het zwakkere broertje in de poule. Kortweg: een match die moet gewonnen worden. Daarna moet er sowieso nog worden gestunt tegen of China of Brazilië.

Maar als dit WK één ding geleerd heeft, dan is het dat de Tigers ook tegen absolute toppers kunnen winnen – tegen gastland Nederland – of het hen lastig kunnen maken – zie het weerwerk tegen kandidaat-wereldkampioen Italië. Er is dus nog niets verloren.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten