België bij Europese koplopers productie en smokkel namaaksigaretten

Archiefbeeld.

“België is uitgegroeid tot de nummer twee van Europa betreffende illegale smokkel en productie van namaaksigaretten.” Dat was dinsdag de boodschap van Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal bij Douane en Accijnzen en ook voorzitter van de publiek-private stichting NANAC (Neen aan Namaak en Piraterij). In 2021 werd illegale tabak in beslag genomen ter waarde van 158 miljoen euro. Twee jaar eerder ging het nog over 49 miljoen euro.

wverBron: BELGA

Het merendeel van deze namaaksigaretten is afkomstig uit Vietnam, Maleisië, China, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit jaar werden in ons land ook al zes fabrieken waar namaaksigaretten werden gemaakt, gesloten, tegenover acht in 2021.

Voor de gehele Europese Unie betekent de handel in namaaksigaretten een verlies van tien miljard euro op jaarbasis. Vorig jaar werden er in de Unie 74 illegale tabaksfabrieken opgerold.

Samen met JTI België (Japan Tobacco International, red.) wil NANAC de overheid aansporen om nieuwe opsporingsmethodes mogelijk te maken om zo de problematiek bij de wortels te kunnen aanpakken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten