Verschillende scholen stappen naar politie na TikTok-hype die leerlingen belachelijk maakt

 ©  Shutterstock

Genk/Hasselt -

Van lijstjes met ‘high class’ en ‘margi’ leerlingen tot lijstjes met koppeltjes op school. Een nieuwe TikTok-hype waarbij leerlingen elkaars profielfoto’s van Smartschool gebruiken, heeft ervoor gezorgd dat het digitale leerplatform nu met een update komt die de profielfoto’s standaard onzichtbaar maakt.

Sanne Deferme

In heel wat Limburgse scholen hebben leerlingen zich de voorbije dagen gemeld omdat hun profielfoto van Smartschool gebruikt werd in TikTok-filmpjes. Via anonieme accounts beoordelen leerlingen hun medeleerlingen, door ze bijvoorbeeld HC (High Class) of marginaal te noemen. “Er waren lijstjes bij van mooie jongens en meisjes, maar ook van koppels en ex-koppels, of van zogezegd rare leerlingen”, zegt Bea Bijnens, directeur van Sint-Jozefinstituut Bokrijk. “Leerlingen vinden dat natuurlijk niet fijn. Vooral de commentaren die bij die filmpjes verschijnen, vormen vaak een probleem.”

Ook leerkrachten ontsnappen niet aan de hype. Zo circuleert er bijvoorbeeld een filmpje van de ‘heetste leerkrachten’ van Middenschool Kindsheid Jesu. “We hebben deze trend inderdaad ook opgemerkt en besproken tijdens ons directieoverleg”, zegt Tom Cox, coördinerend directeur van scholengemeenschap Sint-Quintinus. “We hebben onze leerlingen geattendeerd op de privacyregels. Meestal waaien zo’n hypes snel weer over, hopelijk zal dat nu ook het geval zijn.”

LEES OOK. Smartschool maakt komaf met melding na élke toets

In het Sint-Jozefinstituut Bokrijk kwamen de eerste meldingen van leerlingen zo’n twee weken geleden al. “We hebben vervolgens leerlingen en ouders op de hoogte gebracht van het probleem en aan de makers van de filmpjes gevraagd om zich te melden. We hebben ook de politie op de hoogte gebracht en slachtoffers aangeraden om een klacht in te dienen”, zegt Bijnens.

“Een aantal leerlingen is inderdaad komen toegeven dat ze filmpjes gemaakt had en op voorhand niet had stilgestaan bij de gevolgen. We zitten nog altijd met één hardnekkig account dat blijft bestaan.”

Cyberpesten

Ook bij Viio Tongeren kregen ze maandag een eerste melding van het fenomeen. “Toen ging het nog over ‘mooie meisjes van Viio’, maar daarna volgden er ook voorbeelden met minder fraaie bewoordingen”, zegt directeur Erwin Ramaekers. “Voorlopig lijkt het zich vooral in de eerste en tweede graad af te spelen. We gaan hier wel tegen optreden door een bericht te sturen naar leerlingen en ouders waarin we duidelijk maken dat dit niet hoort.”

“Wij willen een warme school zijn waar iedereen zich thuisvoelt. Dit is een vorm van cyberpesten. We zullen daarnaast ook een melding doen bij de politie, aangezien het logo van de school wordt gebruikt. Het zal uiteraard niet zo eenvoudig zijn om de verantwoordelijken te vinden, maar meestal komt zoiets na verloop van tijd wel uit.”

Het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder sprak de schoolinspecteur aan nadat ook daar leerlingen in filmpjes opdoken. “Dinsdag kregen we opnieuw meldingen van ongeruste ouders”, zegt Leen Claes, communicatieverantwoordelijke van de school. “We hebben daarom stappen ondernomen. Intern, door te sensibiliseren, maar ook extern, door de schoolinspecteur aan te spreken.”

Update

Smartschool kwam maandag met een update die een einde moet maken aan de filmpjes. “We zijn door enkele scholen op de hoogte gebracht dat er door leerlingen misbruik gemaakt werd van profielfoto’s van andere leerlingen in TikTok-filmpjes”, zegt woordvoerder Sergio Destino. “We hebben er nu voor gezorgd dat scholen zelf kunnen kiezen of profielfoto’s al dan niet zichtbaar zijn voor leerlingen.”

“Standaard zijn ze onzichtbaar ingesteld. Scholen kunnen zelf kiezen om die instelling aan te passen. Voor leerkrachten en professionelen verandert er niets. Zij kunnen de foto’s wel blijven zien, zodat ze weten wie ze voor zich hebben en er geen vergissingen mogelijk zijn. Op deze manier kan Smartschool niet meer de bron zijn van het ongevraagd afbeelden van leerlingen. We vinden privacy belangrijk, zeker als het om minderjarigen gaat.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten