Stortplaats in Kruibeke mag weer opstarten onder voorwaarden

 ©  dvk

De stortplaats op de grens van Kruibeke en Zwijndrecht, die door Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) op 1 september werd stilgelegd, mag opnieuw worden opgestart, zij het onder voorwaarden. Dat meldt de uitbater De Vlaamse Waterweg dinsdag in een persbericht.

wverBron: BELGA

De stortplaats werd stilgelegd, nadat een ‘Pano’-reportage had blootgelegd dat er een tijdlang te veel giftige afvalstoffen in de Schelde werden geloosd. In afwachting van een advies van externe experts werden de werkzaamheden opgeschort.

Dat advies is er ondertussen en stelt dat de impact van de lozing op het vlak van de volksgezondheid en voor het ecosysteem van de Schelde “zeer beperkt tot nihil” is. Ook de impact op de huidige waterkwaliteit van de Schelde is “zeer beperkt tot nihil”.

Waterzuiveringsinstallatie uitgebreid

Daarom mag de stortplaats de werkzaamheden hervatten. Wel moet De Vlaamse Waterweg de opvolging van de kwaliteit van het lozingswater verzekeren en moet in de toekomst zowel de raad van bestuur als de minister meteen op de hoogte worden gebracht.

Daarnaast nam De Vlaamse Waterweg nog extra maatregelen die ertoe moeten leiden dat de overschrijdingen worden teruggedrongen. Zo werd de waterzuiveringsinstallatie uitgebreid om de concentraties aan potentieel verontreinigende stoffen verder te reduceren en zal het gezuiverde afvalwater maximaal worden hergebruikt in de naburige kleifabriek. Daardoor zal er minder water in de Schelde terechtkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten