Ontsnapt edelhert in Kalmthout doodgeschoten op vraag van eigenaar: “Beste keuze voor openbare veiligheid”

 © rr 

Het edelhert dat eind september werd gespot in het centrum van Kalmthout is wel degelijk op vraag van de eigenaar door een jager doodgeschoten. Dat blijkt een rapport van de politie dat de lokale oppositiepartij Vlaams Belang openbaar maakte. “Ik was aansprakelijk geweest als dat edelhert iets had aangericht”, zegt de eigenaar, die het nieuws aanvankelijk met klem ontkende.

Kristin Matthyssen, Jarit Taelman

Het nieuws dat er een edelhert rondliep in Kalmthout kwam op woensdag 21 september aan het licht door een filmpje op Facebook van amper acht seconden. Al snel bleek dat het edelhert samen met enkele soortgenoten was ontsnapt uit een weide in Overbroek (Brecht). Enkele boeren konden het edelhert diezelfde woensdag vanuit een maïsveld aan Noordeind naar een omheinde paardenwei leiden.

Enkele ongeruste buurtbewoners contacteerden onze redactie daags nadien omdat het edelhert zou zijn doodgeschoten in die wei. Dat werd echter ten stelligste ontkend door Herman Matthijsen, de eigenaar van het dier. Hij verklaarde aan Gazet van Antwerpen dat het edelhert waarschijnlijk spontaan was teruggekeerd naar de wei omdat hij geen hinde vond.

Doodgeschoten door jager

Uit een gelekt interventierapport van de lokale politie Grens blijkt echter dat het dier wel degelijk diezelfde woensdag op vraag van de eigenaar is doodgeschoten door een jager. “Hier kunnen heel veel vragen bij gesteld worden”, zegt Stefan Haes, voorzitter van oppositiepartij Vlaams Belang in Kalmthout, die het verslag in handen kreeg.

Haes vraagt opheldering en verantwoording voor de feiten. “Waarom het dier werd neergeschoten, is niet duidelijk. Het was tam en vormde geen bedreiging of gevaar. Bovendien werd er geschoten in bewoond gebied, met ooggetuigen in de buurt. Burgemeester Jacobs moet als hoofd van de politie verantwoording afleggen”, zegt Haes, die ook wil weten waarom er over het incident gelogen werd.

“Niet afgezien”

Herman Matthijsen geeft inderdaad toe dat hij eind vorige maand niet eerlijk had gecommuniceerd over de zaak. “Maar dit was de beste keuze voor de openbare veiligheid”, zegt hij. “Ik weet uit ervaring dat je zo’n dier niet kunt verdoven, dat duurt zeker tien minuten. Dan was de kans reëel dat zo’n volwassen edelhert helemaal niet meer weet wat het doet en bijvoorbeeld op straat tegen een auto of recht door het vensterglas in een huis loopt”, aldus Matthijsen.

“Ik was aansprakelijk geweest als dat edelhert iets had aangericht”, stelt Matthijsen. “Vandaar heb ik die keuze gemaakt. Maar er zijn geen vier schoten gevallen en het dier heeft niet afgezien. Met één raak schot was het edelhert geveld. De mensen die hun verantwoordelijkheid moesten nemen, hebben het gedaan. Het was een gevaarlijke situatie”, zegt hij.

Vergunde jager

De politie benadrukt dat alle opties werden bekeken. “De situatie werd ter plaatse door een dierenarts geëvalueerd, maar vangen noch verdoven bleken haalbare opties”, zegt Patrick De Smedt van de lokale politie Grens. “De politie is uiteraard ook gevoelig voor dierenleed, maar soms blijkt de pijnlijke keuze door een bepaald risico de enige oplossing.”

Tot slot wil de politie ook enkele onwaarheden de wereld uithelpen. “Een vergunde jager heeft het dier met een schot geschoten, er is dus geen sprake van een misdrijf. Er werd ook ten onrechte gesuggereerd dat het dier door de politie werd geschoten, of zelfs dat het levende dier de keel was overgesneden. Dat is manifest onjuist”, zegt De Smedt.

“Ook de beweringen over de rol van de burgemeester (Lukas Jacobs, red.) zijn niet correct. Omdat er geen politiemaatregelen werden genomen, is de burgemeester hierover niet gecontacteerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten