Algemene Vergadering van VN houdt volgende week spoedzitting over annexatie Oekraïense regio’s

Archiefbeeld. ©  AFP

De Algemene Vergadering van de VN komt maandag voor een spoedzitting bijeen om de Russische annexatie van vier oostelijke Oekraïense regio’s te bespreken. Dat meldt het orgaan dinsdag in een brief aan de 194 lidstaten.

wverBron: BELGA

Er zal ook gestemd worden over een resolutie waarin de acties van Moskou bij de referenda worden veroordeeld, aldus diplomaten. Het is onduidelijk of de stemming maandag zal plaatsvinden, aangezien er mogelijk heel wat sprekers zullen zijn.

Vrijdag gebruikte Rusland nog zijn veto tegen een resolutie binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin de annexatie van Oekraïens grondgebied door Rusland wordt veroordeeld als een schending van het internationaal recht. Naar verwachting zal een grote meerderheid zich bij de stemming in de Algemene Vergadering van de VN uitspreken voor de veroordeling van de annexatie.

In maart verwierp de Algemene Vergadering de Russische inval in Oekraïne met een recordmeerderheid van 141 stemmen, en na de Russische annexatie van de Krim in 2014 onderschreven 100 lidstaten een resolutie die de territoriale integriteit van Oekraïne benadrukte.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten