Denemarken: “Drones gesignaleerd bij gasvelden in Noordzee”

Archiefbeeld. ©  REUTERS

In de buurt van gasvelden in de Noordzee zijn er drones gesignaleerd die daar vlogen zonder toelating. Dat zegt de Deense politie, nadat vorige maand Nordstream-gaspijpleidingen gesaboteerd werden in de Baltische Zee. Eerder waren er al gelijkaardige incidenten in Noorse wateren.

wver

“In de loop van het weekend hebben we meldingen ontvangen van drones in de Noordzee”, zegt een woordvoerder van de politie. De gespecialiseerde publicatie Danish Offshore Industry meldt dat er drones waargenomen zijn in de buurt van het gasveld Roar, dat geëxploiteerd wordt door de Franse groep TotalEnergies, op meer dan tweehonderd kilometer van de westkust van Denemarken.

Het is al de tweede keer in een week dat er dergelijke meldingen opduiken. Donderdag had de krant Ekstra Bladet het al over een “niet toegelaten” activiteit van drones boven gasveld Halfdan B, dat ook door de Franse groep wordt uitgebaat. TotalEnergies zelf gaf geen commentaar.

Na de vermoedelijke sabotage van gaspijpleidingen tussen Rusland en Duitsland in zijn exclusieve economische zone ziet Denemarken strikter toe op de veiligheid rond zijn energie-infrastructuur. Buurland Noorwegen volgde het Deense voorbeeld, omdat het zijn olie- en gasinstallaties als potentieel doelwit ziet. Noorwegen gaf toen aan dat het steeds meer drones ziet rondvliegen in de buurt van olie-installaties.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten